Bambun koeviljelijät saivat taimensa – ensi kevät näyttää, mikä lajike talvehtii

Kolmisenkymmentä bambunviljelystä kiinnostunutta koeviljelijää istuttaa näinä päivinä kolmisensataa bambuntainta tonteilleen. Ensi keväänä tiedetään, mikä bambulajike Etelä-Pohjanmaalla talvehtii parhaiten.

Kotimaa
Kolmisenkymmentä koeviljelijää istuttaa kymmentä bambulajiiketta tonteilleen.
Kolmisenkymmentä koeviljelijää istuttaa kymmentä bambulajiiketta tonteilleen.Jari Luokkakallio/Pro Agria Etelä-Pohjanmaa

Kolmisenkymmentä bambunkasvatuksesta kiinnostunutta harrastelija- ja ammattilaisviljelijää istuttaa tonteilleen kasvamaan kymmentä erilaista bambulajiketta. Korkeudeltaan 1-2,5 –metriset bambuntaimet on tänään kuljetettu Ähtäristä uusiin koteihinsa eri puolille Etelä-Pohjanmaata. Asiantuntija Jari Luokkakallio on luottavainen, että ainakin osa niistä talvehtii menestyksekkäästi.

– Uskon, että oikeassa paikassa, oikein suojattuna se on mahdollista, Luokkakallio naurahtaa.

Talvisuojaus on tärkeintä

Kasvatukseen jaettiin nyt kolmisensataa bambuntainta. Koeviljeltäväksi tuodut kasvit istutetaan erilaisiin ympäristöihin ja maaperiin. Osa pääsee kasvihuoneisiin ja osa myös sisäkasvatukseen.

– Pääosa lajeista on vuoristobambulajeja, jotka kestävät 25 astetta pakkasta. Osa on vähän herkempiä ja niitä kokeillaan sitten sisällä.

Bambukasvatuksellisesti talvi ja etenkin kevät ovat Luokkakallion mukaan haastavia. Syksyllä onkin viljelijöille luvassa vielä koulutus, jossa perehdytään taimien talvisuojaukseen ja talvehtimisvaihtoehtoihin.

– Juuren suojaus on tärkeintä, Luokkakallio sanoo.

Bambun koeviljelyn taustalla on ProAgria Etelä-Pohjanmaan Bambua pandalle -hanke. Ensimmäinen koeviljelmä perustettiin Ähtäriin keväällä.