Ruisrockissa pääsee tarpeilleen tuhansien ihmisten keskellä

Ruisrockissa voi kokeilla miltä tuntuu tehdä tarpeitaan katseiden alla. Festivaalialueen keskelle rekennetulla lasihuussilla halutaan herätellä ajatuksia, että miltä tuntuu olla pöntöllä kehitysmaissa.

Ruisrock
Ruisrockissa pääsee ihailemaan maisemia lasisesta ulkohuussista.
Sara Malve

Festivaalikävijä pääsee kokeilemaan Rockhuussiksi nimettyä lasista ulkohuussia Ruisrockissa. Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat rakentaneet festivaalialueelle lasisen ulkohuussin, jossa pääsee tekemään tarpeitaan festivaaliyleisön keskellä.

Siinä tulee sellainen olo, että kaikki tuijottaa.

Piia Nurmi, Turun AMK

Rockhuussi on bajamajan kokoinen koppi, joka seinät ovat kokonaan lasia. Kopin sisällä on erotteleva kuivakäymälä, joita on käytössä esimerkiksi kesämökeillä. Lasi on peililasia, jolloin kopin sisään ei näe, mutta sisältä näkee ulos. Turun ammattikorkeakoulun lehtori Piia Nurmi kertoo, että idea lasihuussiin tuli opiskelijoilta.

– Lasi siinä on sen vuoksi, että varsinkin köyhimmissä kehitysmaissa vessat ovat käytännössä vain reikä maassa. Käymälöissä ei ole minkäänlaista yksityisyyttä. Me halutaan tuoda festivaalikävijälle kokemus, että miltä tuntuisi olla katseiden alla. Siinä tulee sellainen olo, että kaikki tuijottaa, kertoo Piia Nurmi.

Lasihuussi löytyy festivaalialueelta pääporttien läheisyydestä. Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoilla on myös useita muita yhteistyöprojekteja Ruisrockin kanssa.