Öinen paluu Ruisrockista – kesän omituisin massapyöräily?

Polkupyörä on tunnetusti mitä parhain kulkuväline, kun pitää päästä "Ruissiin". Yöllinen paluumatka on kuitenkin kinkkinen.

liikenne
Pyöräilyä.
Pekka Sipilä / Yle

Suomen vanhin rockfestivaali Ruisrock kerää viikonlopun aikana tuhatmäärin polkupyöräilevää juhlakansaa Turun Ruissaloon. Massapyöräily on haaste sekä polkijoille että liikennejärjestelyistä vastaaville.

Ruisrockin pyöräliikenne ohjataan Ruissalon puistotien viereiselle pyörätielle ja kävelijät Rantapromenadille. Kapea, mäkinen ja mutkainen tie on polkupyörille hankala – varsinkin kun pyöriä on valtavasti ja moni ajelee miten sattuu.

– Suurin osa pyöräilee asiallisesti, mutta joukossa on kuitenkin tukevassa humalassa olevia pyöräilijöitä. Joillakin kyseessä on vuoden ainoa pyöräretki, kommentoi Kari Jakobsson Turun polkupyöräilijät ry:stä.

Vaihtoehdot vähissä

Kari Jakobsson pitää pyöräilylle varattua kapeaa ja mutkaista väylää niin vaarallisena, että hänestä ruuhkaisimpana aikana olisi hyvä avata osa Ruissalon puistotien ajoradasta pyöräliikenteelle.

Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen alueisännöitsijä Pekka Karlsson sanoo, että tätäkin vaihtoehtoa on harkittu. On kuitenkin poliisin asia määritellä, mihin pyöräliikenne ohjataan.

Kari Jakobssonin mukaan toinen haastava alue on Ruissalon ulkopuolella Ruissalonsillan, Tuontikadun ja Pahaniemensillan ympäristö. Vaihtoehdot liikenteen järjestelyyn ovat kuitenkin vähissä.

– Tuhansia pyöräilijöitä lähtee samaan aikaan pois alueelta. Ei väyliä ole ajateltu niin, että niin suuri massa lähtee pyöräilemään kerralla, sanoo alueisännöitsijä Pekka Karlsson.

Poliisi varoittaa sooloilemasta

Komisario Vesa Pihajoki Lounais-Suomen poliisista sanoo, että osa ongelmaa ovat jalankulkijat. Osa kävelijöistä valitsee pyörätien ja häiritsee siten Ruissalon pyöräliikennettä.

Komisarion mukaan Ruissalon Puistotien ajoradan avaaminen pyöräilijöille olisi todella vaarallista, koska sekin on kapea ja mutkainen. Poliisin mukaan liikennejärjestelyt toimivat vain, jos kaikki noudattavat ohjeita. Sooloilu ei ole suotavaa.

– Ruissaloa ei ole suunniteltu niin, että 30 000 henkeä lähtee sieltä pois samanaikaisesti, poliisikin sanoo.

Tänä vuonna myös Ruissaloon menijöiden reitillä oleva Pahaniemen silta on remontissa. Sillalle on tehty erityisjärjestelyjä Ruisrockin ajaksi.

Kevyelle liikenteelle on rajattu oma alue sillan reunassa. Autoilijoita kehotetaan tästä huolimatta käyttämään vaihtoehtoisia reittejä mahdollisuuksien mukaan.