1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oopperat

Savonlinnan Oopperajuhlilla kaikuvat italialaiset sävelet – avausteoksena Verdin Othello

Savonlinnan Oopperajuhlilla on tänä vuonna vahva italialainen leima. Oman seurueen lisäksi Olavinlinnassa vierailevat Torinon Oopperan ja Ravennan Musiikkijuhlien seurueet. Ensimmäinen ensi-ilta perjantaina on Giuseppe Verdin ooppera Othello.

oopperat
Othello-ooperan alkukohtaus Olavinlinnassa.
Othello alkaa Olavinlinnassa salmoiden välkkeessä.Paavo Koponen / Yle

Savonlinna oopperajuhlien seitsemästä teoksesta italialaisia klassikoita on viisi. Mukana ovat kaikki kolme Verdin Shakespearen näytelmiin pohjautuvaa teosta Othello, Macbeth ja Falstaff. Italialaisia ovat myös Puccinin La Bohéme ja Bellinin Norma. Mozartin Don Giovanni lauletaan myös italiaksi. Vaihtelua tuo Leos Janácekin Kuolleesta talosta. Se edustaa 1900-lukua ja lauletaan tsekinkielellä.

Italialaisuus kuitenkin vallitsee niin teoksissa kuin toteutuksessa.

– Kyllä italialaisuus ja Shakespeare ovat paksuimmat punaiset langat tämän kesän juhlilla. Kun vielä itäsuomalainen ja italialainen mentaliteetti täydentävät toisiaan ja ollaan yhteisellä asialla, niin fantastinen kokonaisuus on odotettavissa, maalailee Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Tiukka myyntitavoite loppuun asti

Myös juhlien taloudellinen tilanne herättää hillittyä mielihyvää, kun 5,8 miljoonan euron lipunmyyntibudjetti on liki 90 prosenttisesti saavutettu. Juhlien budjetti on yli 8 miljoonaa euroa ja omarahoitusosuus on 80 prosenttia. Koko budjetista lipputuloilla katetaan kolme neljännestä. Lippuja on tänä vuonna kaupan liki 59 000.

– Vielä ei pysty henkseleitä paukuttelemaan. Tässä on vielä kuukausi aikaa ja se on tärkeä kuukausi. Juhlien aikana lippuja pyritään myymään miljoonalla eurolla. Kaikki teokset ovat myyneet hyvin ja monet tulevat loppuun myydyiksi. Myös konserteille on kova kysyntä, sanoo Savonlinnan Oopperajuhlien festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Savonlinnan Oopperajuhlat on kiistatta isojen joukossa

Kansainvälisten vierailujen taso osoittaa Savonlinnan juhlien arvostusta maailmalla. Tämänvuotisen vieraat Torinon Ooppera ja Ravennan Festivaali ovat sangen merkittäviä toimijoita. Erityistä loistoa Savonlinna juhlille tuo italialainen kapellimestarilegenda Riccardo Muti. Hän johtaa Chicagon sinfoniaorkesteria ja on johtanut muun muassa Berliinin ja Vienin filharmoonikkoja. Oopperaa Muti on johtanut muun muassa Milanon La Scalassa ja Salzburgin festivaaleilla.

Jorma Silvasti Savonlinnan Oopperajuhlat
Jorma Silvasti uskoo Savonlinnan Oopperajuhlien kansainväliseen merktitykseen.Paavo Koponen, Yle

Savonlinnassa maestro Muti johtaa Orchestra Giovanile Luigi Cherubini -orkesteria. Ohjelmassa ovat Beethovenin Coriolan -alkusoitto ja ”Kohtalonsinfonia” sekä Schubertin ”keskeneräinen” sinfonia.

– Jos jollekin on ollut vielä epäselvyyttä Savonlinnan Oopperajuhlien tasosta ja kokoluokasta, niin nämä ovat niitä tärkeitä viestejä Suomen rajojen ulkopuolelle ja miksei Suomen musiikkielämälle, että nyt liikutaan niin sanotusti oikeissa piireissä, toteaa Jorma Silvasti hieman ylpeyttä äänessään.

Lue seuraavaksi