1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tangokuningatarfinalistit luottavaisina: "Ole vain oma itsesi, se riittää"

Uusi tangokuningatar valitaan tänään lauantaina Seinäjoella. Kuusi finalistia ovat jännittyneitä, mutta niin hyvällä mielellä, että sateinen sääkään ei haittaa tunnelmaa. Laulukilpailun finaaliin voi valmistautua jonkin verran, mutta loppujen lopuksi on vain oltava oma itsensä ja koitettava pärjätä sillä.

kulttuuri
Tangolaulukilpailun kuningatarfinalistit lavalla.
Tangolaulukilpailun kuningatarfinalistit lavalla.Anri Koski/Yle

Vasta valitun tangokuningas Marco Lundbergin neuvo tangokuningatarfinaalin osallistujille on, että nämä pyrkisivät olemaan vain oma itsensä. Sillä pärjää.

Samanlaisia neuvoja laulukilpailun kärkikuusikkoon kuuluvat ovat saaneet myös läheisiltään.

– Huojentava ajatus on se, minkä ystäväni sanoi, että ei tarvitse yrittää mitään. Ole vain oma itsesi, se riittää, toteaa Ailamari Vehviläinen.

Jännitys nousee

Seinäjoen Tangomarkkinoiden tangolaulukilpailun naisten finaali käydään tänään ja kilpailijoiden jännitys on nousussa. Viime kesänä laulukilpailussa naisten kisa oli torstaina ja miesten lauantaina. Nyt finaalit ovat toisinpäin.

– Viime kesänä naisten finaali oli ensimmäisenä ja tuntui, että viikko meni yhdessä hujauksessa. Nyt viikko tuntuu pidemmältä, toteaa finalisti Erika Vikman.

Laulukilpailun finalisti Erika Vikman jakamassa nimikirjoituksia Seinäjoella 5. heinäkuuta 2016.
Tangolaulukilpailun finalistien nimikirjoitukset olivat kysyttyjä. Tässä nimmariaan kirjoittamassa finalisti Erika Vikman.Anri Koski/Yle

Torstai-iltainen kuningasfinaali oli kuningatarfinalisteille tärkeä, valittiinhan siellä tangokuningattaren työpari koko tulevaksi vuodeksi. Jokaisessa miesten kilpailun finalistissa olisi naisten mielestä ollut ”se jokin”, mitä kuninkaalta tarvitaan. Marco Lundberg saa kuitenkin naisilta varauksettomat kehut.

– Harjoituksissa minulle kävi semmoinen ”kananlihajuttu” juuri Marcon suorituksen kohdalla.Siitä lähtien olin melkein varma, että siinä on voittaja, Raisa Laine sanoo.

Naiset pääsivät miesten finaalissa jo lavalle laulamaan. Se oli tärkeää ja helpotti vähän jännitystä.

– Jo pelkästään se, että astui suureen saliin ja näki koko tunnelman ja lavan ja kaikki, nosti suuren tunnekuohun. Oli hieno elää se miesten finaali läpi. Ehkä se auttaa meitä sitten pysymään kasassa finaalissa, toteaa Jonna Ortju.

Ähtäriläinen Nina Åkerman on yksi finalisteista Tangokuningatar-kilpailussa 2016.
Ähtäriläinen Nina Åkerman on yksi finalisteista Tangokuningatar-kilpailussa 2016.Anri Koski/Yle

Piskottelua ei edes huomaa

Tangolaulukilpailua on käyty tänä vuonna sateisessa säässä. Finalistien aikataulu on tiukka ja tunnelma niin korkealla, että sitä ei sää haittaa.

– Aivan ihanaa täällä on olla. Vesisateet ei haittaa yhtään – en edes ole huomannut, että piskottelee, kun täällä on menty, nauraa Nina Åkerman.

Laulukilpailun finaalitilaisuudessa on elementtejä, joihin ei voi valmistautua. Se, mitä etukäteen tiedetään, on kisan ensimmäinen tango. Jokainen finalisteista vakuuttaa olevansa tyytyväinen kilpailukappaleeseensa.

–Soi maininki hiljainen– Jes!, iloitsee Virpi Piippo.

Tangolaulukilpailun kuningatarfinalistit Nina Åkerman, Jonna Ortju, Erika Vikman, Raisa Laine, Ailamari Vehviläinen ja Virpi Piippo.
Tangolaulukilpailun kuningatarfinalistit Nina Åkerman, Jonna Ortju, Erika Vikman, Raisa Laine, Ailamari Vehviläinen ja Virpi Piippo.Viacheslav Vinokurov/Seinäjoen tangomarkkinat

Suora lähetys Tangokuningatar-finaalista lauantaina 9.7.2016 kello 21 Yle TV1, Radio Suomi ja Yle Areena.

Lue seuraavaksi