Yle tavoitti Dallasissa asuvan suomalaismiehen – ulkopuolisen silmin tilanne on jo rauhoittunut

Yhdysvaltain Dallasissa kävelymatkan päässä ampumapaikasta asuva suomalaismies kertoi Ylelle tuntemuksiaan ampumatapauksesta. Poliiseja näkyy alueella edelleen tavallista enemmän, mutta muuten tilanne on rauhoittunut.

Ulkomaat
Poliiseja poliisien sulkunauhan takana Dallasissa.
Poliisit päivystävät Dallasin joukkomurhan tapahtumapaikalla 7.heinäkuuta.Ralph Lauer / EPA

Viiden poliisin hengen vaatinut ammuskelu Dallasissa on kiirinyt myös siellä asuvien suomalaisten korviin. Ulkoministeriölle jätettyjen matkustusilmoitusten perusteella kaupungissa asuu yhteensä seitsemän suomalaista. Yle on toistaiseksi tavoittanut yhden heistä.

Dallasissa työskentelevä Eerik Heijari asuu vain viiden minuutin kävelymatkan päässä ampumapaikasta.

– Poliiseja oli tapahtumahetkellä liikenteessä todella paljon. Laukauksia tähän ei kuulunut. Välissä on paljon taloja, joten laukausten äänet eivät tänne kantaneet.

Ampuminen alkoi noin aamuviideltä Suomen aikaa. Tällä hetkellä, 12 tuntia myöhemmin tilanne on jo silminnähden rauhoittunut.

– Nyt parvekkeelta katsottuna näyttää normaalilta aamulta. Ei mitään erikoista enää.

Tällainen ammunta järkyttää aina, mutta Heijarin mieliala on rauhallinen. Hän muistuttaa, että Yhdysvallat on iso maa.

– Monen sadan miljoonan ihmisen joukkoon mahtuu eristettyjä henkilöitä, jotka jollain tavalla sekoavat. Sitten tällaisia ikäviä asioita tapahtuu, jatkaa Heijari.

– En näkisi, että tässä on kyse mistään trendistä, vaan ennemminkin muutamasta syrjäytyneestä henkilöstä. Todella ikävä juttu.

Varsinaista pelkoa Heijari ei kuitenkaan asiasta koe, vaikka ampumatapauksessa haavoittui ainakin yksi siviilikin.

– Olen pyrkinyt ja pyrin jatkossakin välttämään kaikenlaisia mielenosoituksia ja kahakoita.

– Toki vähän pelkoa herättää siinä mielessä, jos sattuisi itse olemaan mukana julkisessa tapahtumassa. Vaikea sanoa, miten siinä reagoisi itse jos ammuskelu yhtäkkiä alkaisi.

Hän myös huomioi sen, että Yhdysvalloissa poliiseja on valtavan paljon verrattuna esimerkiksi Suomeen ja he saapuvat paikalle todella nopeasti. Yhdysvalloissa useissa osavaltioissa myös tavalliset ihmiset kantavat luvallisia aseita jatkuvasti mukanaan.

– En ota kantaa siihen, onko se hyvä juttu. Mutta toisaalta onneksi täältä löytyy paljon myös niitä hyviä ihmisiä, jotka tulevat auttamaan hätätilanteessa.