Nepartak-taifuuni iski Taiwaniin ja suuntaa kohti mannerta

Jopa puoli miljoonaa kotitaloutta jäi ilman sähköä taifuunin iskettyä. Saaren itäosissa mitattiin voimakkaimmat puuskatuulet yli sataan vuoteen.

Ulkomaat
Taifuunin vahinkoja 8. heinäkuulta.
Taifuunin tuhoja 8. heinäkuulta.Taitung County Government / EPA

Taifuuni Nepartak rantautui Taiwaniin aikaisin perjantaiaamuna paikallista aikaa. Myrskyn iskiessä saarelle se oli luokiteltu voimakkaimmaksi 5. kategorian taifuuniksi, mutta se heikkeni edetessään saaren yli kohti mannerta.

Nepartak on tämän taifuunikauden ensimmäinen suuri myrsky. Sen rantautuessa tuulen nopeus nousi jopa 55 metriin sekunnissa ja saaren itäosissa mitattiin voimakkaimmat puuskatuulet sitten vuoden 1901.

Myrskyn liikkuessa saaren yli tuulten nopeus hidastui jo noin 45 metriin sekunnissa ja myrskyn odotetaan laantuvan trooppiseksi myrskyksi sen saapuessa mantereelle lauantaiaamuna.

Ainakin kaksi, mahdollisesti kolme ihmistä on kuollut myrskyssä ja kymmeniä on loukkaantunut.

Lähes puoli miljoonaa kotitaloutta jäi ilman sähköä myrskyn vuoksi ja yli 15 000 ihmistä evakuoitiin sen tieltä. Luotijunaliikenne saarella keskeytettiin ja yli 600 lentoa jouduttiin perumaan. Osa sähkökatkoista on jo saatu korjattua.

Iltapäivään mennessä varsinainen taifuuni oli jo ehtinyt Taiwaninsalmen ylle, ja vaikka sen voima heikkeni, viranomaiset pelkäsivät, että sen tuomat rankkasateet saattaisivat aiheuttaa tulvia ja maanvyöryjä maastossa.

Tuhansia ihmisiä on evakuoitu Kiinan rannikolla taifuunin lähestyessä mannerta. Taifuunin tuomien sateiden pelätään pahentavan entisestään pahoja tulvia Kiinan keski- ja itäosissa, erityisesti Wuhanin suurkaupungissa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP