Työllistyminen halutaan korkeakoulujen rahoituskriteeriksi 2019

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) asettama työryhmä esittää, että laadullinen työllistyminen olisi tulevaisuudessa yksi korkeakoulujen rahoituksen kriteeri. Työryhmän laatimassa mallissa laadullinen työllistyminen olisi yksi rahoituskriteeri vuodesta 2019 alkaen.

politiikka
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-LaasonenHenrietta Hassinen / Yle

Korkeakouluja ollaan jatkossa palkitsemassa rahallisesti siitä, miten hyvin korkeakoulusta valmistuneet ovat työllistyneet koulutustasoaan vastaavasti.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) asettama työryhmä on laatinut mallin, jossa laadullisen työllistymisen kriteeri sisällytettäisiin korkeakoulujen rahoituskriteeriksi vuodesta 2019 alkaen.

– Koulutustasoa vastaava työllistyminen kertoo, että korkeakoulun antama koulutus on laadukasta. Meidän tulee pitää huolta siitä, että koulutusta kehitetään vastaamaan yhteiskunnan tarpeisiin siten, että valmistuneet saavat koulutustasoaan vastaavaa työtä, Grahn-Laasonen perustelee uutta kriteeriä opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.

Grahn-Laasosen asettaman työryhmän työskentelykausi on vielä kesken. Työryhmän tehtävänä on arvioida erilaisten laadullisen työllistymisen mittaamistapojen soveltuvuutta rahoituskriteereiksi korkeakoulututkintojen osalta. Työryhmän tulee laatia myös tarvittavat ehdotukset säädösmuutoksista.

Hallituksen korkeakoulujen rahoitukseen kohdistuvat leikkaukset ovat aiheuttaneet paljon kritiikkiä korkeakoulumaailmassa.

Sekä yliopistoissa että ammattikorkeakouluissa otetaan käyttöön uudistettu rahoitusmalli ensi vuoden alussa.