Hyppää sisältöön

Viipurista haetaan paljon muutakin kuin halpaa bensaa

Itärajan asukkaat käyvät hakemassa Venäjän puolelta paljon muutakin kuin polttoainetta. Naapurikaupungista Viipurista ostetaan kaikkea kristallista hapankaaliin – ja myös sitä polttoainetta.

Kuva: Yle

Lappeenrantalainen Selja Wallius hankki hiljattain Venäjän-viisumin. Nuori nainen aikoo ryhtyä käyttämään viisumiaan tiuhaan, sillä Venäjän puolelta haettavalle bensalle on ilmennyt hänen elämässään tarvetta.

– Elän puolisoni kanssa kaukosuhteessa. Haen halpaa bensaa Venäjän puolelta, jotta pystyn ajamaan 300 kilometrin matkan hänen luokseen, Wallius perustelee.

– Vielä en ole käynyt Viipurissa saakka. Vasta muutaman kerran tankkaamassa heti rajan takana. 

Paljon muutakin kuin polttoainetta

Itärajan asukkaille Venäjällä tankkaamisessa ei ole mitään ihmeellistä. Jokainen tuntee jonkun, joka ajaa rajan yli tankkaamaan. Ellei aja itse.

Jokaisella tankkaajalla on perustelunsa. Kuka säästää, kuka ajaa pitkää työmatkaa, kenen mielestä Suomen korkea polttoainevero kahlitsee tavaran ja tiedon vapaata liikkuvuutta, ja ansaitsee siksi joutua protestin kohteeksi. Kenellä on luppoaikaa eläkeläisen arjessaan tai kuka kaipaa Selja Walliuksen tavoin rakkaansa luokse.

Polttoaineen, tupakan ja alkoholin lisäksi Venäjän puoleltakäydään hakemassa paljon muutakin. Lappeenrannasta on Viipuriin runsaat 60 kilometriä.

Kerran toin paistinpannun.

Toni Myyrä

– En ole perehtynyt Viipurin ruokapaikkoihin. Ei ole ollut aikaa, yleensä aika kuluu ruuhkissa rajalla, kertoo lappeenrantalainen Toni Myyrä.

– Kerran toin paistinpannun, hän lisää. Pannu meni heti käyttöön ja on osoittautunut hyväksi. Jälkeenpäin Myyrä tsekkasi, mitä laatupannusta olisi kotimaassa pitänyt maksaa. Pannun sai Viipurissa puolet Suomen hintaa halvemmalla.

Kutsuva ruokakulttuuri

"Puoleen hintaan" on karkea arvio myös viipurilaisravintoloiden hintatasosta verrattuna Suomeen.

Venäläiset ovat paljon luovempia kuin suomalaiset.

Tanja Karppinen

– Aina kun käyn Viipurissa, käyn myös syömässä, sanoo Suomi-Venäjä-seuran Lappeenrannan osaston puheenjohtaja Tanja Karppinen.

– Venäläiset ovat paljon luovempia kuin suomalaiset. Se näkyy ravintoloissa hienoina ideoina esimerkiksi ruuan tarjoilussa. Soppakulho on saatettu tehdä leivästä tai salaatille on tehty kulho vaikka juustosta.

Karppinen kertoo inspiroituvansa itse perinteisestä venäläisestä keittiöstä mutta Viipurin ravintolatarjonta pitää sisällään paljon muutakin. Karppisen mukaan kaupungista löytyy kaikkea sushista riistaravintoloihin.

– Kun ottaa samppanjat ja alku- ja pääruuat, niin vielä laskunmaksun hetkelläkin naurattaa, Karppinen kuvaa hintatasoa.

– Suomalaiselle ei Viipurissa ole yhtään kallista ravintolaa!

Hyvä laatu, halpa hinta vai molemmat

Tanja Karppinen hurauttaa nykyään usein Viipuria pidemmälle Pietariin, sillä matkat kuuluvat hänen työhönsä Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

– Se mitä suomalaiset haluavat Venäjältä ostaa on jollain tavalla erityistä, laadukkaampaa, mitä vastaava tuote Suomessa olisi, Karppinen pohtii.

Esimerkiksi Karppinen nostaa hapankaalin ja muut hapattamalla säilötyt tuotteet. Itse hän löysi kerran hienot kristallilasit.

Toisaalta halvalla hinnallakin on merkitystä.

– Jos junan lähtöä odotellessa jää joskus aikaa, nappaan kosmetiikkaliikkeestä vaikka hienoja kynsilakkoja. Ihan pilkkahinnalla.

Tanja Karppisen kokemuksista Venäjällä voi lukea hänen blogistaan Tanjan matkamittari. (siirryt toiseen palveluun)

Tuurituristi keskittyy elektroniikkaan

Miika Wolkoff kuvaa reissujaan Viipurissa tuuriturismiksi. Hän ajaa kotikaupungistaan Lappeenrannasta tavallisesti rajan yli tankkaamaan autonsa. Joskus matka jatkuu Viipuriin saakka ja siellä elektroniikkaa myyviin liikkeisiin.

– Tavara on aikalailla samaa kuin Suomessakin mutta joitain hilavitkuttimia saa selvästi halvemmalla. Wolkoffin mukaan elektroniikassa hintaero on suunnilleen 20 prosenttia.

Kiinnostavin tuoteryhmä Wolkoffille on ollut kahden sim-kortin puhelimet. Niitä hän on ostanut Viipurista sekä itselleen että tuttavilleen. Wolkoffin mukaan kahden sim-kortin käytön mahdollistavaa puhelinta ei Suomessa vielä pari vuotta sitten ollut myynnissä juuri missään.

Vanhankaupungin rappioromantiikka

Pellavakankaita, työkaluja ja varaosia, joulukoristeita, saippuaa, lääkkeitä. Permanentteja, hieronta- ja kosmetologikäyntejä. Tiedusteluja hyvästä hammaslääkäristä.

Ja tietenkin yksi tärkeimmistä. Kun on aika vaihtaa autoon kesä- tai talvirenkaat, sosiaalinen media kuumenee. Missä vaihdetaan Viipurin halvimmat tai parhaimmat autonrenkaat?!

Facebookin Viipurissa shoppailuun keskittyvissä ryhmissä vaihdetaan aktiivisesti tietoa ja vinkkejä tuoteryhmistä, joihin naapurikaupungissa käydessä kannattaa tutustua.

En ole sellainen, joka osaa eukkonsa kanssa lähteä ostoksille.

Tapio Suonio

Tapio Suonio vastaa puhelimeen Viipurissa. Hän on opastamassa jälleen yhtä seuramatkaryhmää kaupungin ostosmahdollisuuksien pariin.

– En ole sellainen, joka osaa eukkonsa kanssa lähteä ostoksille, hän tekee selväksi heti alkuun.

Silti Suoniolla on erinomainen käsitys Viipurin houkuttelevimmista ostospaikoista. Brahenkadun nimellä tunnetulle nykyiselle Moskovskiy prospektille on avattu moderni kauppakeskus.

– Ja sitten on ihana, idyllinen Linnankatu vanhassa kaupungissa. Se on jo hieman rapistunut mutta sen varrella on tunnelmallisia kahviloita, pieniä puoteja, antiikkikauppaa, Suonio maalailee.

Shoppailua harrastamaton Suonio osti itselleen Viipurista hienot, italialaiset kengät.

– Tuontituotteiden hinta on tietenkin sama molemmin puolin rajaa, Suonio arvioi.

Mutta hienot kengät mies löysi. Ja viime viikolla Suonio ei kerennyt parturiin kotimaassa, niin osti palvelun sitten Viipurista.

Yksityisiä matkailijoita koskevat tuontisäännöt löytyvät Tullin verkkosivuilta. (siirryt toiseen palveluun)