Nato teki päätöksen lähettää joukkoja Baltiaan ja Puolaan

Sotilasliitto Nato on päättänyt lisätä läsnäoloaan itäisissä jäsenmaissa. Nato lähettää kolmeen Baltian maahan ja Puolaan pataljoonan verran sotilaita kuhunkin.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg Varsovan huippukokouksessa heinäkuussa 2016. Kuva: Jacek Turczyk / EPA

VARSOVA Naton pääsihteerillä oli Varsovan huippukokouksen ensimmäisen päivän päätteeksi tarjolla merkittävä päätös.

Nato on parin viime vuoden aikana kasvattanut nopean toiminnan joukkojensa määrän kolminkertaisesti. Valmiudessa on nyt 40 000 sotilasta.

Tänään perjantaina otettiin uusi askel sotilaallisen pelotteen lisäämiseksi.

Viroon, Latviaan, Liettuaan ja Puolaan lähetetään ensi vuonna tuhatkunta monikansallisten joukkojen sotilasta. Pataljoonan johtovaltiona toimii Virossa Britannia, Latviassa Kanada, Liettuassa Saksa ja Puolassa Yhdysvallat.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vahvisti myös, että Naton ohjuspuolustusjärjestelmä on alustavasti operaatiokykyinen. Järjestelmään kuuluvat ohjustentorjuntajärjestelmä Romaniassa ja Yhdysvaltain alukset Espanjassa.

Venäjän kanssa halutaan olla vuoropuhelussa

Pääsihteeri Stoltenberg korosti, että Nato ei päätöksillään pyri uuteen kylmään sotaan, asevarusteluun tai vastakkainoloon Venäjän kanssa.

Stoltenbergin mukaan Venäjä on iso naapuri, jota ei saa eristää. Yhteisenä intressinä on vahingossa tapahtuvien yhteentörmäysten estäminen.

Naton pääsihteeri vahvisti, että Nato–Venäjä neuvosto pitää kokouksen ensi viikolla. Tuossa kokouksessa Nato selvittelee Venäjälle Varsovan huippukokouksen päätöksiä.

Stoltenbergiltä kysyttiin Naton suhtautumista presidentti Niinistön ajatukseen, että sotilaskoneet vastedes lentäisivät tunnistamisen mahdollistavat transponderit kytkettyinä.

Naton pääsihteeri sanoi olevansa ilahtunut siitä, että Venäjä on osoittanut mielenkiintoa esitystä kohtaan. Stoltenberg ilmoitti kuuntelevansa mielenkiinnolla presidentti Niinistön näkemyksen asiassa illallisella perjantai-iltana.

Niinistö nostaa Itämeren valokeilaan Nato-illallisella

Sauli Niinistö Kuva: Yle

Presidentti Sauli Niinistöllä on luvassa mielenkiintoinen iltapuhde Naton johtajien illallisvieraana. Niinistö nostaa omassa illallispuheenvuorossaan esille Itämeren tilanteen ja jännityksen lieventämisen Itämerellä.

Suomen presidentti pääsee nyt ensimmäistä kertaa Naton todelliseen sisäpiiriin.

Puolan presidentinlinnassa pidetään runsaan kahden tunnin työillallinen, jossa mukana ovat kaikkien 28 Nato-maan valtiojohtajat. Kullekin illallisvieraalle on varattu aikaa noin neljän minuutin puheenvuoroon, joten ruokailun ja seurustelun lomassa tarjolla on kosolti asiaa.