Hyppää sisältöön

Gambia ja Tansania kieltävät lapsiavioliitot

Länsiafrikkalaisessa Gambiassa lapsiavioliiton solmimisesta voi jatkossa saada ankaran vankeustuomion. Myös Tansaniassa alaikäisten avioliitot kielletään.

Yahya Jammeh tapaamassa kannattajiaan Gambiassa marraskuussa 2011. Kuva: Seyllou / AFP / Lehtikuva

Gambian presidentti Yahya Jammeh on ilmoittanut maansa muslimijohtajille, että lapsiavioliitto on jatkossa laiton. Kielto astui voimaan keskiviikkona.

– Kuka tahansa, joka avioituu alle 18-vuotiaan tytön kanssa joutuu 20 vuodeksi vankilaan, presidentti sanoi. –  Tyttöjen vanhemmat joutuvat vankilaan 21 vuodeksi ja kuka tahansa joka tietää lapsiavioliiton solmimisesta, mutta ei ilmoita siitä viranomaisille voi saada 10 vuoden vankeustuomion.

Presidentti Jammehin mukaan vankeustuomiolta eivät säästy myöskään häävieraat, sillä imaami sekä hääseremoniaa johtavat henkilöt voidaan myös lähettää vankilaan.

– Jos haluat tietää olenko tosissani, yritäpä tätä huomenna. Sitten näet, presidentti varoitti puheessaan.

Tansania kieltää myös

Itä-Afrikassa, Tansaniassa, korkein oikeus on asettanut avioliiton ikärajaksi 18 vuotta sekä tytöille että pojille.

Tansaniassa 37 prosenttia, ja Gambiassa 30 prosenttia alaikäisistä tytöistä on solminut avioliiton.

Tähän asti Tansaniassa tytöt ovat voineet 14-vuotta täytettyään solmia avioliiton vanhempien luvalla, mutta pojilla ikäraja on ollut 18.

Ihmisoikeusjärjestöt epäilevät

Naisten oikeuksia ajavat järjestöt ovat tyytyväisiä lapsiavioliittojen kieltämiseen, mutta eivät usko vankeusrangaistuksen uhan toimivan  pitkällä tähtäimellä.

Järjestöjen mielestä Gambiassa tulisi mieluummin pyrkiä vaikuttamaan paikallisiin yhteisöihin asenteiden muuttamiseksi kuin uhata perheitä vankeusrangaistuksilla.

– En usko vanhempien vangitsemisen olevan vastaus, sanoo Girls Agenda -järjestön aktiivi uutistoimisto Reutersille. –  Se voi nostattaa voimakasta vastustusta ja kiellon rikkomista.

Viime vuoden lopussa presidentti Jammeh kielsi naisten sukupuolielinten silpomisen, sillä hänen mukaansa islaminusko ei edellytä silpomista ja perinne pitäisi hylätä menneisyyteen kuuluvana.

Presidentin ilmoittamat, naisen asemaan islamilaisessa valtiossa liittyvät muutokset ovat yllättäneet maan ihmisoikeusaktivistit. Toisaalta taas presidentin hallinto vainoaa homoseksuaaleja, opposition edustajia ja muita toisinajattelijoita sekä puuttuu tiukalla kädellä lehdistön vapauteen.

Kiistelty presidentti Jammeh on johtanut Gambiaa itsevaltaisesti vuodesta 1994.

.
.