Dallasin poliisi: Epäilty poliisisurmaaja toimi yksin

Yhdysvalloissa poliisi on vahvistanut epäillyn poliisisurmaajan henkilöllisyyden. Dallasin poliisisurmien tekijän arvioidaan toimineen yksin.

Ulkomaat
Ihmiset kokoontuivat rukoilemaan ja muistamaan kuolonuhreja Dallasin keskustassa 8. heinäkuuta.
Ihmiset kokoontuivat rukoilemaan ja muistamaan kuolonuhreja Dallasin keskustaan, Thanks Giving -aukiolle, 8. heinäkuuta.Erik S. Lesser / EPA

Dallasin poliisi kertoo tiedotteessaan, että epäilty poliisisurmaaja oli 25-vuotias Micah Johnson, jolla ei ollut aiempaa rikostaustaa. Johnson oli armeijan veteraani, joka palveli Afganistanissa vuosina 2013–2014.

Poliisi löysi kotietsinnässä miehen kotoa materiaaleja pommin rakentamiseen, kiväärin, ammuksia, luotiliivejä sekä kamppailutekniikkaan liittyviä muistiinpanoja.

Miehen uskotaan toimineen yksin, eikä tutkimuksissa ole löytynyt yhteyksiä kotimaiseen eikä kansainväliseenkään terrorismiin. Johnson oli kertonut piiritystilanteen aikana olevansa vihainen siitä, että poliisi ampui tällä viikolla kaksi mustaihoista miestä Louisianassa ja Minnesotassa. Johnson kertoi halunneensa surmata valkoihoisia poliiseja.

Viisi poliisia kuoli ja seitsemän haavoittui, kun poliiseja kohti ammuttiin mielenosoituksen aikana Dallasissa perjantaiaamuna kello viideltä Suomen aikaa. Epäilty ampuja sai surmansa poliisin piirityksen päätteeksi, kun poliisi surmasi hänet pommirobotilla.

Pormestari: Kaupunki on turvassa

Myös Dallasin pormestari Mike Rawlings toteaa, että epäilty poliisisurmaaja toimi yksin. Samalla hän vakuuttaa kaupungin olevan jälleen turvallinen.

Dallasin poliisilaitoksen edustalla osoitettiin kunnioitusta surmansa saaneille poliiseille. Dallas, Teksas 8.7. 2016. Kuvassa poliisiautoja, joissa kukkia, lippuja, ilmapalloja ja kortteja.
Dallasin poliisilaitoksen edustalla osoitettiin kunnioitusta surmansa saaneille poliiseille 8. heinäkuuta.EPA/ERIK S. LESSER

Poliisit etsivät mahdollisia pommeja Dallasin keskustasta, sillä epäilty oli poliisipiirityksen aikana kertonut piilottaneensa niitä useisiin paikkoihin keskusta-alueella. Pommeja ei ole kuitenkaan löytynyt.

Pormestari Rawlings sanoi tiedotustilaisuudessa, että kaupunki voi nyt aloittaa toipumisensa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lyhentää sotilasliitto Naton kokoukseen liittyvää Euroopan matkaansa ja palaa sunnuntaina kotimaahansa. Obama aikoo matkustaa alkuviikosta Dallasiin.

Kalifornian Huntingtonin rannalla vietettiin perjantai-iltana Dallasissa surmansa saaneiden poliisien muistotilaisuus.
Kalifornian Huntingtonin rannalla vietettiin perjantai-iltana Dallasissa surmansa saaneiden poliisien muistotilaisuus.Eugene Garcia / EPA

Lähteet: AFP, Reuters, AP