1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sibeliuksen häämatkaperinteen vaalijalle Monola-palkinto

Terttu Heiskanen-Timonen on puhunut Sibeliuksen häämatkakohteen, Monolan aitan, kunnostamisen puolesta vuosikymmenien ajan. Kulttuurivaikuttaja on tuonut muun muassa Sibeliuksen perheenjäseniä tutustumaan Monolan aittaan.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Lieksalainen Terttu Heiskanen-Timonen on palkittu Monola-palkinnolla. Tunnustuksen on myöntänyt Sibeliuksen hääkohteen, Monolan aitan, kunnostamiseksi perustettu Monola-seura.

– Palkinto myönnetään vuosittain ansioituneelle henkilölle tai yhteisölle, joka on ollut merkittävällä tavalla mukana tukemassa Kalevalan, karelianismin ja Sibeliuksen perinnön vaalimista Pielisen Karjalan alueella, Monola-seurasta kerrotaan.

Heiskanen-Timonen on tullut tunnetuksi Sibeliuksen häämatkakohteen kunnostamisen puolestapuhujana. Hän on tehnyt muun muassa valtuustoaloitteita Monolan aitan kunnostamisesta. Kotiseutuaktiivinen nainen on vienyt turisteja ja Sibeliuksen perheenjäseniä tutustumaan Monolan aittaan.

Ensimmäisen Monola-palkinnon saaja on kerännyt vuosikymmenien aikana laajan Sibeliusta koskevan aineiston, jonka hän on antanut Monola-seuran ja sellisti Jussi Makkosen käyttöön.

– Muun muassa tämän aineiston pohjalta on parin viime vuoden aikana lähdetty kehittämään Monola-konseptia, joka sisältää muun muassa sellisti Jussi Makkosen ja pianisti Nazig Azezianin Sibeliuksen häämatkateemaiset musiikkivideot ja Sibelius-juhlavuoden äänitteen, ”Sibeliuksen häämatkan maisemissa” -kulttuuriretket Pielisellä ja Konserttikeskuksen kanssa toteutetut "Luonto ja Kalevala Sibeliuksen inspiraation lähteinä" -koulukonsertit, joita on esitetty satoja kertoja eri puolilla Suomea ja Eurooppaa ja myös Yhdysvalloissa.

Monola-seuran mukaan Terttu Heiskanen-Timonen on esimerkillisellä toiminnallaan vaikuttanut siihen, että Monolan aittaa ei ole unohdettu.

– Ensimmäisenä Monola-palkintona jaetaan kuvataiteilija, professori Kuutti Lavosen suurikokoinen taideteos "Le miroir". Lavonen on vieraillut viime vuosina useita kertoja Lieksassa, Kolilla ja Pielisellä. Hän on myös työskennellyt useaan otteeseen Lieksassa sijaitsevassa Vuonislahden residenssiateljeessa, Monola-seura tiedottaa.