Turvapaikanhakijoiden hylkäämät autot huutokaupataan Sallassa

Tulli huutokauppaa turvapaikanhakijoiden viime talvena hylkäämät tai valtiolle luovuttamat autot 15. - 16. heinäkuuta Sallassa. Kaikkiaan kaupan on noin 130 Ladaa, Volgaa ja muuta itäautoa.

Kotimaa
Tullin huutokauppaama Lada
Tulli

Turvapaikanhakijat hylkäsivät tai luovuttivat valtiolle 128 autoa Sallan raja-asemalle viime talvena. Tulli järjestää Sallan kunnantalolla ensi viikonvaihteessa huutokaupan, jossa esimerkiksi Ladat ja Volgat odottavat uusia omistajia.

Ajoneuvot ovat jo nähtävillä tullin huutokauppaluettelossa (siirryt toiseen palveluun). Osa autoista tuodaan näytille Sallan kunnantalon parkkipaikalle. Muihin autoihin voi tutustua kauppapäivinä perjantaina ja lauantaina ennen varsinaisen huutokaupan alkua kello 9.30 – 11 Sallan hyötyjäteasemalla, jonne Sallan kunta järjestää yleisökuljetuksia.

Siirtokilvet voi saada

Tullihuutokaupasta ostettua ajoneuvoa ei saa käyttää liikenteessä eikä merkitä rekisteriin ennen kuin ajoneuvosta määrättävä autovero on suoritettu.

– Ostajien on varauduttava kuljettamaan autonsa pois huutokauppatilaisuuden jälkeen ja miettimään niille asianmukainen säilytys. Osa autoista on erittäin huonokuntoisia ja väärin säilytettynä ne ovat ympäristöriski, joten tähän on kiinnitettävä huomiota, sanoo tulliylitarkastaja Kari Hannu Tornion tullista.

Tullitarkastaja Lauri Pellikka Sallan tullista kertoo, että paikan päältä voi kuitenkin saada siirtokilvet eli auton voi viedä pois ajamallakin.

– Suurin osa autoista on kuitenkin sellaisia, että ajaminen on melko riskaabelia, Pellikka sanoo.

Palautusoikeutta ei ole

Tulli muistuttaa paikan päälle tulijoita tullihuutokaupan pelisäännöistä ja huonokuntoisten ajoneuvojen asianmukaisesta säilyttämisestä.

– Autot myydään siinä kunnossa kuin ne ovat eikä niitä voi vaihtaa tai palauttaa. Tulli ei myöskään vastaa auton mittarilukeman, mahdollisesti ilmoitetun vuosimallin eikä muidenkaan tietojen oikeellisuudesta.

– Autot maksetaan käteisellä tai pankin varmentamalla sekillä ellei tilaisuudessa muuta ilmoiteta. Huutokauppahintaan lisätään arvonlisävero, 24 prosenttia, tulliylitarkastaja Kari Hannu kertoo.

Huutokauppaamatta jääneet ajoneuvot jäävät valtiolle ja ne hävitetään tullivalvonnassa.

Tullin mukaan Sallan poikkeuksellinen tullihuutokauppa on jo etukäteen herättänyt paljon kiinnostusta autoharrastajien keskuudessa. Myös kansainvälinen media on ollut siitä kiinnostunut.