Voiko kesätapahtumia olla jo liikaa? Oulussa neljä musiikkifestivaalia samaan aikaan

Monena kesäviikonloppuna kärsitään jo tapahtumien runsauden pulasta. Esimerkiksi Oulussa raikaavat muutaman kilometrin säteellä hevi-, ysäri- ja folkmusiikki kukin omilla festivaaleillaan.

kulttuuri
Nainen esiintyy Oulun Jalometalli-festivaaleille
Yle

Suomen lyhyt kesä on tapahtumajärjestäjien kannalta haastava. Esimerkiksi Oulussa samalle viikonlopulle on osunut neljä eri musiikkifestivaalia. Metallimusiikin Jalometalli, Nallikari Summer Party ja folk- ja bluesmusiikin festivaali Juurihoito järjestetään muutaman kilometrin päässä toisistaan lähellä Oulun keskustaa. Ylikiimingin Nuijamiesten lavalla vietetään lauantaina LavaPop festaria. Lisäksi tarjolla on useita pienempiä tapahtumia

Jalometalli aikaistui kuukaudella

Perinteisesti elokuussa järjestetty Jalometalli-festivaali jyrähti käyntiin Oulun Kuusisaaressa perjantaina. 15-vuotista taivaltaan juhlivan tapahtuman pääesiintyjä on yhdysvaltalainen Anthrax. Jalometallissa soittaa tänä vuonna ennätyksellisen paljon, yli 30 bändiä.

Kuusisaaren festarialueelle odotetaan 4000-5000 kävijää. Tapahtuman promoottori Marco Järvenpää kertoo, että festivaalin aikaistamista heinäkuulle suunniteltiin vuosia.

– Mielestämme heinäkuu voisi olla meille parempi ajankohta bändien saatavuuden kannalta, mutta uskomme myös ihmisten liikkuvan paremmin heinäkuussa kuin elokuussa.

En usko, että yksikään meidän asiakas menisi Jalometalliin ja päinvastoin. E-Typeä ja Amorphista ei kuuntele sama yleisö.

Kaksi isoa festivaalia parin kilometrin säteellä

Kolmatta kertaa pidettävän Nallikari Summer Partyn järjestäjän Ilmo Koiviston mielestä samassa kaupungissa ei ole mitään järkeä järjestää samana viikonloppuna kahta isoa festivaalia. Tosin Jalometallin ja Nallikari Summer Festivaalin kohdeyleisö on eri.

– En usko, että yksikään meidän asiakas menisi Jalometalliin ja päinvastoin. E-Typeä ja Amorphista ei kuuntele sama yleisö.

Viime vuonna Nallikarin festivaalin yleisömäärä jäi kylmässä ja sateisessa säässä 4000 kävijään. Tälle vuodelle tavoite on tuplata yleisömäärä 8000:aan. Koiviston mukaan kävijämäärä on riippuvainen säästä, ei niinkään muista tapahtumista.

Tavoitteena kasvaa Qstockia suuremmaksi

Nallikari Summer Partyn tavoitteet ovat korkealla. Koivisto kertoo, että kun tapahtuma käynnistettiin kolme vuotta sitten, tavoitteena oli kasvaa viidessä vuodessa Oulun suurimmaksi festivaaliksi. Kahden vuoden päästä Nallikarissa pitäisi olla jo enemmän yleisöä kuin viime vuosina kävijäennätyksiä rikkoneessa Qstockissa. Viime kesänä Qstockissa vieraili viikonlopun aikana 32000 kävijää.

– Nallikarin rannalle mahtuu yhtenä iltana 30000 - 35000 kävijää ja viikonlopun aikana festivaalikävijöitä voisi olla jopa 50000.

Koiviston mukaan kävijätavoitteen kasvattaminen näkyy jo ensi kesän artistikattauksessa, mutta vielä hän ei suostu kertomaan, millä tavalla.

Tänä kesänä Nallikarissa kuullaan muun muassa viime vuosina suureen suosioon nousseita ysäribändejä. Lauantai-illan pääesiintyjä on ruotsalainen Dr.Alban.

Koivisto ennustaa, että ysäribuumin jälkeen aletaan siirtyä kohti milleniumin ajan artisteja. Haussa festivaaleille on mahdollisimman iso kohdeyleisö, jolla on myös käytettävissään rahaa.

– Tavoitellaan etenkin niitä, jotka tulivat täysi-ikäisiksi vuosituhanteen vaihteessa ja tekevät nyt uutta paluuta festivaaleille lapsiperhearjen vastapainoksi.