1. yle.fi
  2. Uutiset

"Nikkari-Mikon" opissa soitetaan polkkaa ratamonlehdellä

Hinttalan kotiseututalolla Nokialla soivat lauantaina supisuomalaiset sävelmät. Niitä loihti ilmoille Mikko Kiio, joka oli tullut opastamaan puutöiden teossa.

Kotimaan uutiset
Nainen ja mies istuvat kotiseutumuseon rakennuksen edessä.
Ratamonlehdellä soittaminen vaatii paljon taitoa.Matti Vikman / Yle

Nokialla vietettiin lauantaina verstaspäivää Hinttalan kotiseututalolla. Museon tiloihin oli koottu käsityökaluja, ylijäämäpuutavaraa ja nikkarointitarvikkeita.

Ohjaajana oli puukäsitöiden opettajana toiminut Mikko Kiio, joka paljastui myös pelimanniksi. Paikalle ensimmäisenä ehättänyt nokialainen Virpi Koskela sai oppitunnin luonnosta löytyvistä instrumenteista.

"Nikkari-Mikko" poimi maasta ratamonlehden ja kysyi, mitä vieras haluaisi kuulla. Toiveena oli Säkkijärven polkka, joka vaatii kokeneeltakin lehdellä soittajalta paljon.

– Ei uskoisi, että kyseessä on ratamonlehti. Nämähän kannattaa hyödyntää eikä leikata pois, Virpi Koskela ihasteli nuotilleen mennyttä soittoa.

Käden taidot kunniaan

Mikko Kiio oli kolmatta vuotta opastamassa puutöiden tekoa Nokialla. Innokas nikkaroija on perustanut vastaavia verstaita eri puolille Pirkanmaata, viimeksi Ylöjärvelle.

Hinttalan omatoimiverstas on varattu omaehtoiseen nikkarointiin. Paikalla on käynyt lapsia vanhempineen ja isovanhempineen, ja kotiin viemisinä on ollut ritsoja ja pyssyjä sekä muun muassa taikasauva.

Tarkoituksena on tarjota lapsille ja aikuisille mahdollisuus puutöiden tekemiseen. Verstaassa on lautoja, vanerilevyjä ja pyöriä, joista voi tehdä vaikka mäkiauton.

– Materiaalit ovat roskalaatikoista ja kaatopaikoilta, joten ne eivät käytännössä maksa mitään, Mikko Kiio kertoo.

Lue seuraavaksi