1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Ei mitään tekemistä – keksitään sitten itse

Kemissä kisataan lauantaina Amazing Race Kemi -kilpailun voittajasta. Tapahtuman juuret juontavat reilun puolenkymmenen vuoden taakse, jolloin kaveriporukka kaipasi sopivaa tapahtumaa. Kun sitä ei löytynyt valmiina, se tehtiin itse.

ilmiöt
Esa Maronen
Jarno Tiihonen / Yle

Reilut puolenkymmentä vuotta sitten Kemin seudulla asuva kaveriporukka tuskaili tekemisen puutetta. Mieli teki osallistua johonkin tapahtumaan. Mutta kun sopivaa ei löytynyt, niin porukka päätti tehdä sellaisen itse.

– Kehitimme silloin Tuska-maratonin. Se oli maratonin mittainen. Sen sai suorittaa rullaluistimilla, juosten, kävellen tai vaihteettomalla polkupyörällä. Siitä tapahtuma on jalostunut Amazin Race Kemiksi, joka järjestetään nyt kolmatta kertaa, kertoo Esa Mikkonen.

Kisassa on esimerkiksi käytävä ottamassa selfie kuvavihjeen perusteella etsittävässä paikassa. Lisäksi kilpailuun sisältyy Kemi-tietoutta vaativia tehtäviä ja urheiluun viittaavia suorituksia.

Yli puolensataa tehtävää

Amazing Race Kemi kisataan pareittain. Tänä vuonna mukana on toistakymmentä joukkuetta. Voittajajoukkue vastaa kisan järjestelyistä seuraavana vuonna.

Mikkonen on viime vuoden voittajaduon toinen puolikas.

– Järjestelyt ovat vaatineet aikaa yhteensä kahden työpäivän verran tässä kevään kuluessa, pari tuntia illassa kerrallaan, hän kertoo.

Tälle vuodelle on kehitetty yli 50 tehtävää.

– Epäilen, että kaikkia tehtäviä ei pysty tänäkään vuonna suorittamaan. Mutta huomattavan määrän voi.

Kemiläisten voitto on aika varma

Viime vuoden voittajakaksikko tulee Torniosta ja Simosta, vaikka kisassa tosiaan vaaditaan nippelitietoa Kemistä. Tulos herättää epäilyksen, josko kemiläiset eivät olisi kisanneet viime kerralla aivan 110 prosentin teholla.

– Tällaisen virheen välttämiseksi torniolaiset ja simolaiset eivät tänä vuonna osallistu itse kisaan. Että kemiläisillä on mahdollisuus voittaa kilpailunsa tänä vuonna.

Lue seuraavaksi