1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Ranskalaisduo Air Ruisrockissa: Haluamme, että ihmiset rakastelevat kuunnellessaan musiikkiamme

Ruisrockissa perjantaina esiintynyt elektroduo Air on ollut kasassa jo 20 vuotta. Kaksikon tavoitteena on ollut alusta lähtien tehdä ajattomalta kuulostavaa musiikkia. Muusikoiden mielestä levymyynnin laskiessa live-esiintymisistä on tullut entistä tärkeämpiä.

musiikki
Nicolas Godin
Nicolas GodinEsa Fills / Yle

Rakkaus. Siitä kertovat ranskalaisen elektroyhtye Airin kappaleet.

– Meidän inspiraatiomme on aina ollut rakkaus. Suhteemme rakkauteen on muuttunut vuosien varrella. Aluksi se oli viatonta, ja nyt siitä on tullut seksuaalisempaa, sanoo duon Jean-Benoît Dunckel.

Dunckel ja Nicolas Godin alkoivat tehdä musiikkia yhdessä jo lukioikäisinä Ranskan Versaillesissa. Aluksi he soittivat toisessa bändissä, kunnes vuonna 1995 perustivat Airin.

– Aloitimme lukioikäisinä kuten 90 prosenttia bändeistä. Kun saimme levytyssopimuksen, unelmastamme tuli totta. Sitten myimme paljon levyjä. Nykynuoret eivät välttämättä pysty tekemään samaa, koska levyt eivät enää myy, sanoo Godin.

Runollista ja romanttista soundia

Ruisrockin esiintyminen on osa Air-yhtyeen 20-vuotiskiertuetta. Yhtyeen ensimmäisestä kansainvälisestä julkaisusta tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta.

Yhtyeen läpimurtolevy oli vuonna 1998 julkaistu Moon Safari, jota pidetään edelleen yhtenä elektronisen musiikin merkkipaaluista. Dunckel kuvaa levyä herkäksi ja runolliseksi. Sittemmin Airin musiikkiin on tullut vivahteita rockista ja duo on kokeillut rohkeammin erilaisia soundeja.

– Etsimme musiikkiimme uusia soundimaisemia ja jotain yllättävää. Emme halua tehdä klassista popmusiikkia, kertoo Dunckel.

Nykyisin musiikin tekeminen tietokoneella on helppoa. Dunckelin mielestä koneiden lisäksi he käyttävät mielellään myös paljon akustisia soittimia.

– Nuorten mielestä akustisten soittimien käyttäminen kuulostaa vanhanaikaiselta 60- ja 70-luvuilta. Mielestäni mielenkiintoisia soundeja voi löytää tietokoneillakin, kunhan ne kuulostavat lämpimiltä, inhimillisiltä, runollisilta, romanttisilta ja tunteisiin vetoavalta.

Jean-Benoît Dunckel.
Jean-Benoît Dunckel.Esa Fills / Yle

Musiikilta halutaan seksikkyyttä

Airin 20 vuotta kestäneen uran aikana musiikin kuluttaminen on muuttunut merkittävästi. Nicolas Godinin mielestä suurin muutos on ollut se, että live-esityksistä on tullut tärkeämpiä kuin levyistä.

– Live-esityksistä on tullut paljon tärkeämpiä, koska nykyisin kaikki voivat tehdä musiikkia. Internetin kautta musiikille voi saada paljon kuulijoita. Kun me aloitimme, musiikki päätyi ihmisten kuultavaksi vain levyjen kautta. Suuren yleisön eteen ei voi mennä esiintymään, jos ei ole karismaa tai musiikki ei ole laadukasta.

Jean-Benoît Dunckelin mielestä ihmiset kuuntelevat musiikkia erilaisista lähtökohdista kuin ennen.

– Ihmiset haluavat bilettää enemmän ja tuntea itsensä seksikkäiksi. Aikaisemmin ihmiset halusivat enemmänkin fiilistellä ja rentoutua kuuntelemalla musiikkia kotonaan.

Viileän tyylikkäät ranskalaiset kuitenkin letkauttavat, että on heidänkin musiikissaan seksiä.

– Haluamme, että ihmiset rakastelevat, kun he kuulevat musiikkiamme. Ja joskus he tekevät niin, Dunckel nauraa.

– Kun he sitten saavat lapsia, he tulevat luoksemme ja sanovat, että pitäkää huolta näistä, Godin sanoo ja räjähtää nauramaan.

Lue seuraavaksi