1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britannian entinen varapääministeri: Irakin sota oli laiton

Tony Blairin hallituksessa istunut John Prescott pyysi anteeksi päätöstään kannattaa sotaanlähtöä vuonna 2003.

Ulkomaat
Blair ja Prescott seisovat yleisössä ja taputtavat. Prescott katsoo Blairia, joka puolestaan katsoo lavalle päin.
John Prescott sanoo nyt Irakin sodan olleen laiton. Prescott ja Blair työväenpuolueen kokouksessa 2007.Anita Maric / EPA

Britannian entinen varapääministeri John Prescott sanoo Irakin sodan olleen laiton.

Tony Blairin hallituksessa istunut Prescott äänesti vuonna 2003 alkaneen sodan puolesta. Viime keskiviikkona julkaistu selvitys, niin sanottu Chilcot-raportti, arvosteli ankarasti työväenpuolueen johtaman hallituksen toimintaa Irakin miehitykseen johtaneissa tapahtumissa.

– Vuonna 2004 YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanoi, että Irakin sota oli laiton, koska hallinnonvaihdos oli sodan päätavoite. Suurta surua ja suuttumusta tuntien uskon nyt hänen olevan oikeassa, Prescott kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun) Daily Mirror -lehdessä.

– Tuon hallituksen varapääministerinä minun pitää esittää täysi anteeksipyyntöni, erityisesti Irakin sodassa henkensä antaneiden 179 miehen ja naisen perheille, Prescott kirjoittaa.

Salailua ja erityissuhteen vaalimista

Prescott arvostelee tapaa, jolla Blair pääministerinä hoiti hallituksen asioita. Prescottin mukaan Blair toimi kuin olisi vielä ollut opposition varjohallituksen johdossa – vuotojen pelossa tietoa jaettiin mahdollisimman vähän ja päätöksenteon pohjaksi tuotiin liian vähän virallisia asiakirjoja.

Prescott syyttää Blairin pyrkineen ylläpitämään erityissuhdetta Yhdysvaltoihin ja presidentti George Bushin hallintoon ohi laillisuuskysymysten.

Hän kertoo saaneensa Yhdysvaltain vierailullaan ennen Irakin sotaa vaikutelman, että Yhdysvallat on menossa sotaan riippumatta siitä, lähteekö Britannia mukaan.

"Tuhoisa" tuenilmaus

Prescott arvosteli Blairin tuenilmaisua Bushille kahdeksan kuukautta ennen hyökkäystä Irakiin.

– Tonyn Bushille lähettämä viesti, jossa oli tuo tuhoisa sitaatti "seison rinnallasi, tuli mitä tuli" (“I am with you, whatever”) oli kaikki, mitä amerikkalaiset tarvitsivat mennäkseen sotaan, ilman YK:n tukea, Prescott kirjoittaa Daily Mirror -lehdessä.

Prescott kiitteli työväenpuolueen nykyisen johtajan Jeremy Corbynin päätöstä esittää anteeksipyyntö puolueen toimista Irakin sodassa.

Työväenpuolueen vasemmalta laidalta tuleva Corbyn kamppailee asemastaan, kun enemmistö parlamenttiryhmästä on asettunut häntä vastaan.

Lue seuraavaksi