Tarkat päiväkirjat paljastavat Dallasin poliisiampujan harjoitelleen taistelutaktiikkaa

Dallasin poliisisurmista epäillyn Micah Xavier Johnsonin päiväkirjamerkinnät taistelutaktiikasta olivat niin tarkkoja, että ne vakuuttivat viranomaiset siitä, että Johnson toimi yksin.

Ulkomaat
Micah Xavier Johnson.
Kuvatoimiston välittämä valokuva Micah Xavier Johnsonista oli julkaistu hänen Facebook-profiilissaan.AOP

Ei yksin kivääriä, ammuksia, luotiliivejä ja materiaaleja pommin rakentamiseen, vaan myös lukuisia sivuja täynnä tarkkoja merkintöjä ja muistiinpanoja taistelutaktiikan harjoittelemisesta.

Dallasin poliisisurmaajaksi epäillyn Micah Xavier Johnsonin kotoa löytyneet päiväkirjat kertovat, että Johnson harjoitteli intensiivisesti niin kutsuttua "ammu ja liiku" -taktiikkaa ja ampumista sekä itsepuolustusta.

Päiväkirjamerkinnät kertovat Johnsonin harjoitelleen taktiikkaa, jossa hyökkääjä ampuu kohdetta ja liikkuu sen jälkeen ripeästi toisaalle hämätäkseen vastustajaansa.

Vaikkei Johnson toiminut täysin harjoittelemansa taktiikan mukaisesti, oli perjantain hyökkäys Dallasin poliisin mukaan hyvin samankaltainen. Niin samankaltainen, että lauantaina viranomaiset kertoivat osin päiväkirjamerkintöjen perusteella uskovansa, että Johnson toimi yksin. Aivan kuten Johnson itse piiritystilanteessa poliisille kertoi.

Johnsonin synkät harjoitukset myös kantoivat hedelmää. Viranomaiset uskoivat ensin, että sala-ampujia olisi useampia: todisteiden perusteella laukauksia ammuttiin eri kohteista.

Afganistanin veteraani, joka ei osallistunut taisteluihin

Vaikka päiväkirjamerkinnät eivät keskity niinkään siihen, miten tappaa, vaan siihen kuinka pysytellä itse hengissä hyökkäystilanteessa, näyttävät ne poliisin mukaan Johnsonin valmistautuneen hyökkäykseensä tarkasti.

Vaikka armeijan veteraani Johnson palveli vuosien 2013–2014 aikana Afganistanissa, ei hän kuitenkaan osallistunut taisteluihin. Kirvesmiehentöihin ja muuraukseen erikoistuneella Johnsonilla ei ollut taistelutehtävää.

Pääosan kuuden vuoden palvelusajastaan sotilasreservissä Johnson oli sijoitettuna yksikköön Texasin Seagovillessa.

Musta nationalisti

Rasistisin motiivein toiminut Johnson, joka kuului Facebookissa valkoisia vastustavista näkemyksistä tunnettuihin New Black Panther Party ja Nation of Islam -ryhmiin, myös osallistui New Black Panther Partyn tapaamisiin.

The Washington Postin haastatteleman (siirryt toiseen palveluun), Dallasin New Black Panther Party -ryhmittymää perustamassa olleen Babu Omowalen mukaan Johnson oli osallistunut useampaan mustien nationalistien ryhmittymän kokoontumiseen.

– Meillä ei ollut aavistustakaan siitä, mikä hänen mielenterveytensä tila oli, Omowale sanoo.

Mielenosoituksiin, joissa ryhmän jäsenet kantavat aseita, Johnson ei Omowalen mukaan koskaan osallistunut.

Southern Poverty Law Centerin (siirryt toiseen palveluun) (SPLC) määritelmän mukaan sekä New Black Panther Partyn että Nation of Islam ovat viharyhmiä.

Dallasissa perustetun Uusien mustien panttereiden (siirryt toiseen palveluun) Southern Poverty Law Center tiivistää olevan "vihamielisen rasistinen ja juutalaisvastainen järjestö, jonka johtajat ovat rohkaisseet väkivaltaan valkoisia, juutalaisia ja lainvalvojia vastaan".

Vuonna 1930 perustetun Nation of Islamin (siirryt toiseen palveluun) SPLC kuvailee olevan paitsi "varakkain ja tunnetuin mustan Amerikan järjestöistä", myös "syvän rasistinen, juutalais- ja homovastainen".

Häiriintynyt mieli

Yhdysvaltalaislehtien haastattelemat koulutoverit ja nuoruuden ystävät eivät tunnista kuvaa Johnsonista, joka "halusi tappaa valkoisia poliiseja."

– Hän oli ystäväni. Hän ei ollut koskaan rasisti, Johnsonin kanssa samaa lukiota Dallasin Mesquitessa käynyt Julius Young sanoo.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kommentoi tapausta lauantaina Varsovassa toteamalla, että joukkoampujia yhdistää yksi asia.

– Jos ammut ihmisiä, jotka eivät aseta sinua minkäänlaiseen vaaraan, on mielesi häiriintynyt. Mikä sitä ruokkii sitä tai mikä sen laukaisee, sen arvioinnin jätän ihmisille, jotka tutkivat tällaisia tapauksia, presidentti Obama sanoi.

Lähteet: The New York Times, The Washington Post, Los Angeles Times

Korjaus klo13.39. Reservin suomennos korjattu.

Lähteet: AFP