1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksalainen taloustieteilijä: Suomi voi erota euroalueesta

Vaikutusvaltainen saksalainen taloustieteilijä Hans-Werner Sinn katsoo, että syvä talouskriisi saa ihmiset kyseenalaistamaan euroalueen osana pysymisen.

Ulkomaat
Hans-Werner Sinn katsoo kameran ohi mietteliäänä, pitäen oikean kätensä sormia oikeanpuoleisella poskellaan ja ja ylähuulellaan. Hänellä on tumma puku liivien kera, valkoinen kauluspaita ja kirkkaansininen kravatti. Sinnin parta on valkoinen ja hiusraja on korkealla otsalla.
Tunnettu saksalainen taloustieteilijä Hans-Werner Sinn on arvostellut kovin sanoin eurokriisin hoitoa.Kay Nietfeld / EPA

Arvostettu saksalainen taloustieteilijä Hans-Werner Sinn katsoo, että Suomen ero EU:n rahaunionista on mahdollinen keskipitkällä aikavälillä.

– Monet ihmiset Suomessa kysyvät itseltään, miksi heidän maansa pitäisi pysyä osana euroaluetta, kun sen talous voisi nopeasti nousta jaloilleen kansalliseen valuuttaan palaamisen ja devalvaation kautta, Sinn kirjoitti Wirtschaftwoche (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Asiasta uutisoi Suomessa aiemmin tänään Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Saksalaisessa uutisoinnissa Sinnin artikkelista ei erotella eroa euroalueesta ja eroa koko EU:sta, ja aiheesta kirjoitetuissa artikkeleissa (siirryt toiseen palveluun)puhutaan (siirryt toiseen palveluun)Fixitin (siirryt toiseen palveluun) mahdollisuudesta Brexitin eli Britannian EU-eron tapaan.

Kun velkakriisissä kamppailevan Kreikan epäiltiin joutuvan ulos euroalueesta, sen arveltiin merkitsevän samalla myös EU-eroa (Grexit).

Vaikutusvaltaista Ifo-tutkimusinstituuttia pitkään johtaneen Hans-Werner Sinnin mukaan europainokoneesta luopuminen olisi Suomelle kivuttomampaa kuin Kreikalle, Italialle ja Espanjalle. Suomella olisi Sinnin mukaan mahdollisuus erota eurosta suhteellisin pienin tappioin.

Uutisoinnissa muistetaan Suomen markan devalvointia keinona, jolla Suomi irtaantui 90-luvun talouslamasta.

Sinn sanoi viime kuussa Yle Uutisille antamassaan haastattelussa, että juuri euroalue on EU:n nykyisten ongelmien ytimessä. Sinn pitää yhteisvaluuttaa lähtökohtaisesti epäonnistuneena projektina ja on kovasanaisesti arvostellut eurokriisin hoitoa.

Lue seuraavaksi