Synkkä viikonloppu Etelä-Sudanissa – väkivaltaisuuksissa kuollut jopa liki 300

Etelä-Sudan "on taas sodassa", varapresidentin puhemies sanoo BBC:lle. Armeijan ja entisten kapinallisten välisissä taisteluissa pääkaupungissa Jubassa kuoli perjantaina yli 150 sotilasta.

Ulkomaat
Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir puhui Jubassa, maan pääkaupungissa, 8. heinäkuuta.
Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir puhui Jubassa, maan pääkaupungissa, 8. heinäkuuta.Reuters

Perjantaina alkaneet väkivaltaisuudet Etelä-Sudanissa, maailman nuorimmassa valtiossa kiihtyvät jälleen.

Hallituslähteiden mukaan väkivaltaisuuksissa olisi kuollut vähintään 272 ihmistä, joukossa 33 siviiliä.

Lauantain itsenäisyyspäivä oli rauhallinen, mutta sunnuntaina levottomuudet ja ammuskelu alkoivat maan pääkaupungissa Jubassa uudelleen.

– Noin 30 tai 40 minuutin ajan kuulimme raskaan tykistön ääniä, nimettömänä pysyttelevä avustustyöntekijä kertoi uutistoimisto Reutersille.

Etelä-Sudanin armeijan ja entisten kapinallisten välisissä taisteluissa pääkaupungissa Jubassa kuoli perjantaina yli 150 sotilasta.

Ampuminen alkoi perjantaina, kun kun maan presidentti Salva Kiir ja entinen kapinallisjohtaja, nykyinen varapresidentti Riek Machar tapasivat presidentin palatsilla.

Macharin tiedottaja William Gatjiath sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina, että Etelä-Sudan "on taas sodassa".

Hatara tulitauko

Presidentti Salva Kiir on sanonut, että joulukuussa 2013 alkanut sisällissota käynnistyi, kun hänen erottamansa varapresidentti Riek Machar yritti vallankaappausta. Afrikan unionin raportin mukaan vallankaappausyrityksestä ei ole todisteita, vaan presidentti Kiirin joukot näyttävät aloittaneen väkivaltaisuudet.

Rauhasta sovittiin viime kesänä, mutta levottomuudet ovat jatkuneet eivätkä Kiir ja Machar ole yhdistäneet joukkojaan, kuten rauhansopimuksessa sovittiin.

Lähteet: Reuters, AFP