Räppärin poliisia arvostelevasta päivityksestä nousi kohu – Poliisi: Yksityiskohtia ei voi kommentoida

Musta Barbaari -taiteilijanimellä tunnetuksi tullut räppäri James Nikander väittää julkisessa Facebook-päivityksessään, että poliisi kohteli hänen sukulaisiaan asiattomasti.

Kotimaa
Räppäri Musta Barbaari eli James Nikander.
Räppäri Musta Barbaari eli James Nikander.Petteri Paalasmaa / AOP

Räppäri Mustan Barbaarin eli James Nikanderin poliisin toimintaa arvostelevasta päivityksestä on noussut kohu sosiaalisessa mediassa. Kirjoitus on jo muutamassa tunnissa saanut paljon näkyvyyttä Facebookissa.

Nikander väittää Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun), että poliisi vaati perjantaina Helsingin keskustassa hänen iltaa viettämässä olleilta siskolta ja äidiltään passeja nähtäväksi perustelematta pyyntöä. Kirjoituksen mukaan sisko olisi kieltäytynyt näyttämästä passia ja poliisi olisi laittanut sukulaiset kadulla käsirautoihin.

Helsingin poliisi kertoo, että viime perjantaina Helsingin poliisilla on ollut ulkomaalaisvalvontaan liittyvä tehtävä, jossa poliisi on pyytänyt passeja nähtäväksi. Tapauksessa on poliisin mukaan syntynyt järjestyshäiriöitä.

Poliisi sanoo, ettei se voi kommentoida tapauksen yksityiskohtia.

Poliisi kertoo, että perjantain tapauksessa asianomainen on tehnyt tapahtumien kulusta rikosilmoituksen, ja asian tutkinta on siirtynyt Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle. Tutkinnanjohtajana toimii syyttäjä, joka vastaa jatkossa myös tutkinnan tiedottamisesta.

Poliisin mukaan nyt tutkitaan kokonaisuudessaan, mitä on tapahtunut.

Facebook-kirjoituksen julkaissut Musta Barbaari eli James Nikander on työskennellyt Ylen Kioskin juontajana.

Ulkomaalaisvalvonta puhuttaa

Poliisi kertoi keväällä tehostaneensa ulkomaalaisvalvontaa Helsingin keskustassa ja yleisemminkin sisämaassa rajojen sijaan. Ulkomaalaisvalvonnalla yleisimmin tarkoitetaan sitä, että poliisi tarkistaa onko henkilöllä edellytyksiä maassaoloon.

Lain mukaan poliisimiehellä on yksittäisen tehtävän suorittamiseksi oikeus saada jokaiselta tiedot tämän nimestä, henkilötunnuksesta tai sen puuttuessa syntymäajasta ja kansalaisuudesta sekä paikasta, josta hän on tavoitettavissa.

Lisätyn valvonnan myötä myös sen käytännön toteutus on puhuttanut asiantuntijoita. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on muistuttanut, ettei valvontaa voi tehdä ihonvärin perusteella. Hän pyysi ja sai poliisilta selvityksen alkuvuoden tehovalvontaiskuista.

Poliisin selvityksessä korostettiin, että valvonta oli perustellusti kohdennettua. Sattumanvaraista tai etniseen taustaan perustuvaa valvontaa ei poliisin mukaan tehty.