1. yle.fi
  2. Uutiset

Ainakin 200 mielenosoittajaa pidätetty Yhdysvalloissa – Moottoritie tukittiin, poliiseja loukkaantui

Sekä Louisianan Baton Rougessa että Minnesotan St. Paulissa pidätettiin noin sata ihmistä, jotka osallistuivat poliisiväkivallan vastaisiin mielenosoituksiin. St. Paulissa poliiseja heiteltiin pulloilla, kivillä ja ilotulitteilla, viranomaiset kertoivat.

Ulkomaat
Mielenosoittajia Valkoisen talon edessä Washingtonissa.
Mielenosoittajia Valkoisen talon edessä Washingtonissa 8. heinäkuuta.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvalloissa on pidätetty ainakin parisataa mielenosoittajaa, jotka protestoivat kaduilla kahta äskettäistä tapausta, joissa valkoinen poliisi tappoi mustan miehen.

Minnesotan St. Paulissa pidätyksiä tehtiin satakunta. Poliisit käyttivät savupommeja hajottaakseen mielenosoittajajoukon, joka tukki Minneapolisin ja St. Paulin yhdistävän moottoritien.

Viranomaisten mukaan osa mielenosoittajista heitteli poliiseja pulloilla, kivillä ja ilotulitteilla ja yli 20 poliisia loukkaantui lievästi. Minneapolisissa ilmestyvän Star Tribune -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan St. Paulin pormestari Chris Coleman kutsui väkivaltaa "häpeälliseksi" ja sanoi, että se "ei kunnioita kenenkään muistoa, ei myöskään Philando Castilen".

Poliisi ampui mustaihoisen Castilen autoonsa St. Paulin laitamilla keskiviikkona. Castile oli kertonut hänet pysäyttäneelle poliisille omistavansa aseenkantoluvan ja säilyttävänsä asetta autossaan. Kun hän etsi poliisin pyytämiä papereita, tämä ampui.

Tunnettu aktivisti pidätettiin Louisianassa

Iso mielenosoitus järjestettiin lauantai-iltana paikallista aikaa myös Louisianan Baton Rougessa, missä pidätettiin poliisin tiedottajan mukaan 101 ihmistä.

Pidätettyjen joukossa oli mustien oikeuksia ajavan Black Lives Matter -liikkeen johtohahmo DeRay Mckesson. Liike syntyi vuonna 2014 sen jälkeen, kun musta nuorukainen kuoli poliisin luoteihin Missourin Fergusonissa.

Mckessonin pidätyksen syyksi ilmoitettiin moottoritien tukkiminen. Myös yksi paikallisen radiokanavan toimittajista ja kymmeniä muita pidätettiin samasta syystä.

Mckesson kuvasi mielenosoituksesta Periscope-sovellukseen (siirryt toiseen palveluun) videota, jolla näkyvät hänen pidätystään edeltävät hetket. Mckesson kävelee moottoritien laitaa ja juttelee muiden mielenosoittajien kanssa protestia valvoneiden poliisien käytöksestä, jota hän kutsuu provosoivaksi.

Hetkeä myöhemmin joku huutaa: "Tämä on poliisi, sinut on pidätetty! Älä tappele vastaan! Älä tappele vastaan!" Kamera putoaa maahan.

Baton Rougen mielenosoitus alkoi paikalta, missä poliisi ampui 37-vuotiaan Alton Sterlingin kuoliaaksi tiistaina. Mielenosoituksia järjestettiin viikonloppuna myös useissa muissa kaupungeissa eri puolilla maata.

Torstai-iltana mustaihoinen Afganistanin sodan veteraani Micah Johnson hyökkäsi poliisien kimppuun Dallasissa mielenosoituksessa, joka järjestettiin Castilen ja Sterlingin kuolemien vuoksi. Viranomaisten mukaan Johnson ampui kuoliaaksi viisi poliisia ja haavoitti seitsemää.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi