1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsidemokraattien johtaja esitteli intialaista kuvaa esimerkkinä nyky-Ruotsista – joutui pilkan kohteeksi

Jimmie Åkesson näytti tiedotustilaisuudessa dramaattisen kuvan palavasta autosta ja sanoi sen olevan todellisuutta monissa ruotsalaisissa lähiöissä. SVT selvitti, että kuva on otettu Intiassa auto-onnettomuuden yhteydessä, ja ruotsalaiset Twitter-käyttäjät intoutuivat julkaisemaan ruotsidemokraatteja ilkkuvia otoksia.

Uutisvideot: Ruotsidemokraattien johtaja esittelee kuvaa palavasta autosta
Uutisvideot: Ruotsidemokraattien johtaja esittelee kuvaa palavasta autosta

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson joutui internet-pilkan kohteeksi viikonloppuna sen jälkeen, kun hän esitteli ulkomaista kuvaa palavasta autosta esimerkkinä ruotsalaisesta lähiötodellisuudesta.

Åkesson näytti dramaattisen kuvan loimuavasta autosta tiedotustilaisuudessa Almedalenin politiikkaviikolla. Hän käytti sitä havainnollistamaan joidenkin ruotsalaislähiöiden levottomuutta ja niissä tapahtuvia rikoksia.

Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun)selvitti, että kuva on kuitenkin peräisin Intiasta. Valokuvan oikeudet omistavan kuvatoimisto Getty Imagesin edustaja kertoi SVT:lle, että kuva on otettu Delhissä tapahtuneen liikenneonnettomuuden jälkeen.

Ruotsidemokraattien viestintäpäällikkö sanoi SVT:lle, että puolue ei käytä viestinnässään kuvia Ruotsissa palaneista autoista sen vuoksi, että jokainen tuhopoltto on henkilökohtainen tragedia jollekulle.

Sinänsä autojen polttaminen ei ole Ruotsissa lainkaan harvinaista. Yleisestä turvallisuudesta vastaavan viraston tilastojen mukaan viime vuonna Ruotsissa poltettiin viime vuonna yli 1 400 autoa, kertoo Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Twitterin totuudentorvet

Sosiaalisessa mediassa Åkessonin kuvan alkuperä innosti monet laatimaan siitä omia pilkkaversioitaan ja julkaisemaan niitä tunnisteella #sdsägersanningen (Ruotsidemokraatit kertoo totuuden). Tunnisteesta tuli Twitterissä lauantain suosituin Ruotsissa.

Esimerkiksi ruotsinsuomalainen tv-persoona Mark Levengood julkaisi kuvan Pisan kaltevasta tornista ja kirjoitti saatesanoiksi Åkessonia mukaillen: "[Tukholman esikaupunki] Farsta 22.43. Lähiössä kuohuu. Ruotsalaisia rakennuksia työnnetään kumoon. Ei kaunista. Ei ollenkaan kaunista."

Suosituksi nousi myös twiitti, jossa kannettiin huolta Astrid Lindgrenin synnyinkaupungin Vimmerbyn lähiöiden tilasta.

"Ei mikään mukava kuva, mutta Ruotsissa tummat jalankulkijat liikkuvat teillä ja estävät liikennettä", kirjoitti puolestaan tämän twiitin julkaisija.