Unesco huolissaan terrorismin vaikutuksista maailmanperintökohteisiin

YK:n kulttuurijärjestö Unesco on huolissaan terrorismin ja sotien vaikutuksista maailmanperintökohteisiin.

Ulkomaat
katkottuja päitä kipsistä
Isisin tuhoamia patsaita Palmyran museossa.Maamoun Abdulkarim

Unescon maailmanperintökomitea on avanut 40. vuosikokouksensa Istanbulissa, Turkissa.

Lähes kaksi viikkoa kestävän kokoontumisen asialistalla on muun muassa keskustelu konkreettisista keinoista, joilla järjestö voi suojella maailmanperintökohteita sota- ja terrorialueilla.

Komitean pääsihteeri Irina Bokova sanoi avajaispuheessaan, että maailmanperintökohteet ovat vaarassa länsiafrikkalaisen Malin ja Lähi-idässä sijaitsevan Jemenin pohjoispuolisilla alueilla.

– Kun maailmanperintökohde tuhoutuu missä tahansa päin maailmaa, me kaikki kärsimme ja menetämme, sanoi Bokova.

Jihadistijärjestö Isis on tuhonnut perintökohteita Irakissa ja Syyriassa. Etenkin syyrialaisen Palmyran antiikkisen rauniokaupungin tuhoaminen on järkyttänyt maailmaa.

Bokova esitti myös huolensa perintökohteiden suojelijoiden turvallisuudesta, kun riskialueilla kohteen hoitajat vaarantavat elämänsä. Esimerkiksi hän nosti Palmyrassa työskennelleen Khalid al-Assadin, jonka Isis-taistelijat surmasivat viime vuonna.

Unescon listalla on tällä hetkellä 1031 maailmanperintökohdetta yli 163 maassa.

Komitean kokouksessa on tarkoitus päättää 27 uuden kohteen (siirryt toiseen palveluun) lisäämisestä listalle. Ehdolla on muun muassa Meksikolle kuuluva Revilla Gigedon saariryhmä Tyynellä valtamerellä sekä arkkitehti Frank Lloyd Wrightin moderni arkkitehtuuri Yhdysvalloissa.

Lähteet: AP, AFP