Verkot vesille suoraan "olohuoneesta" – Kemistä löytyy harvinainen kalastusalue

Vuonna 1994 perustettu vapaa virkistyskalastusalue Kemin edustalla on edelleen harvinaisuus. Kemiläisten olohuoneeksikin kutsuttu sisäsatama mahdollistaa monenlaisen virkistyskalastuksen pelkän kalastonhoitomaksun hinnalla. Erillisiä lupia vesialueen omistajilta ei tarvita.

Kotimaa
Kemin sisäsatama - suihkulähde ja portaat.
Kemin vapaa virkistyskalastusalue ulottuu Ajoksesta Selkäsaareen.Jari Vesa / Yle

KemiMerialueella, Kemin edustalla on harvinainen vapaa virkistyskalastusalue. Suomen vapaa-ajankalastajien mukaan vuosikymmeniä sitten perustettu kaikille avoin alue on edelleen ainutlaatuinen koko maan mittakaavassa. Kalastamaan pääsee helposti vaikka suoraan kaupungin sisäsatamaan rakennetun rantabulevardin portailta.

1700 hehtaarin alue mahdollistaa virkistyskalastuksen pelkän kalastonhoitomaksun hinnalla. Erillisiä lupia vesialueen omistajilta ei siis tarvita.

Varttuneempi väki muistaa vesialueen ajalta, jolloin se ei suoranaisesti kutsunut kalastamaan.

Ihminen voi halutessaan tehdä ympäristön hyväksi paljonkin asioita, joilla on merkitystä.

Seppo Lankinen

– Sillon kun olen muuttanut tänne Kemiin vuonna 1973, niin nämä vedethän oli aivan hirveitä, täräyttää vuosina 1994-2007 Kemissä markkinointisihteerinä toiminut Seppo Lankinen.

– Kaupunki laski vetensä ja yhtiöt laskivat saasteensa, mutta sitten alkoi kaupungin vedenpuhdistuslaitoksen myötä vesi puhdistua. Yhtiöt saivat asiansa kuntoon ja vesi tuli sellaseksi, että tästä voitiin kalastaa, Lankinen muistelee.

Virkistyskalastusalueen ympärillä olevissa metsäyhtiöissä tehtiin 90-luvulla myös satsauksia, jotka edesauttoivat vesistön puhdistumista.

Kemin sisäsatamaa
Tehtaiden läheisyys ei haittaa ruokakalojen pyytämistäJari Vesa / Yle

– Suhteellisen nopeasti, noin 10-15 vuodessa asiat korjaantuivat. Tämä kertoo siitä, että ihminen voi halutessaan tehdä ympäristön hyväksi paljonkin asioita, joilla on merkitystä. Ilman näitä panostuksia tätäkään keidasta ei olisi, Lankinen toteaa.

Ensimmäinen ja edelleen harvinainen

Vuonna 1994 perustettu vapaa virkistyskalastuslaue oli Suomessa ensimmäinen.

Suomen vapaa-ajankalastajien mukaan on edelleen harvinaista, että paikkakuntalaisten lisäksi myös turistit voivat kalastonhoitomaksun suoritettuaan alkaa kalastella kaikin tavoin. Onkiminenhan on jokamiehenoikeus ja mato-ongella voi kaloja narrailla missä vaan vesistöillä.

Vonkaleiden perässä

Ajoksesta Selkäsaareen ulottuvan vapaan virkistyskalastusalueen ovat löytäneet niin huviksensa kalastavat kuin seuratkin.

– Syksyllähän täällä käy tosi paljon ihmisiä, koska tässä on isoja ahvenia. Syksyllä myös kisaillaan siitä, kuka saa suurimmat. Suurimpia ovat olleet 800-900 -grammaiset ahvenet, kertoo Kemin Jahti- ja Kalamiehet ry:n Eero Kalasniemi.

– Vetouistelijat saavat tästä haukia. Tässä on yllättävän paljon isoja haukia. Kutuaikana voi saada kunnon vonkaleitakin, Kalasniemi myhäilee.