1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Kyberturvallisuusasiantuntija: EU:n ja Naton kumppanuusjulistuksella puututaan hybridiuhkiin vakavasti

Naton ja EU:n yhteistyö syvenee viidellä alueilla, joihin kuuluvat muun muassa Suomen kaltaisten kumppanimaiden kapasiteetin kehittäminen ja kyberturvallisuus.

 Markku Kangaspuro ja Jarno Limnél
Tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro Aleksanteri-instituutista sekä Aalto-yliopiston kyberturvallisuusasiantuntija Jarno Limnéll analysoivat Varsovassa pidetyn Nato-kokouksen tuloksia Ylen aamu-tv:ssä.

Kyberturvallisuusasiantuntija Jarno Limnéll Aalto-yliopistosta pitää EU:n ja Naton kumppanuusjulistusta huippukokouksen tärkeimpänä päätöksenä. Naton huippukokous järjestettiin viikonloppuna Varsovassa.

Naton ja EU:n yhteistyö syvenee viidellä alueilla, joihin kuuluvat muun muassa Suomen kaltaisten kumppanimaiden kapasiteetin kehittäminen ja kyberturvallisuus.

– Ehkä vielä nostaisin siinä sen esille, että tällä julistuksella halutaan tarttua hybridiuhkiin ja hybiridisodankäyntiin nyt hyvinkin vakavalla tavalla, Limnéll sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa tänään maanantaina.

– Näen, että Suomella on kyllä paljon annettavaa tähän yhteistyöhön, jota nyt halutaan Naton ja Euroopan unionin kesken voimakkaasti korostaa.

Limnéllin mielestä huippukokous oli onnistunut, myös Suomen kannalta kokous oli hänen mukaansa merkittävä.

– Minun silmiini Eurooppa, ehkä koko läntinen maailma, näyttäytyy huippukokouksen jälkeen yhtenäisemmältä kuin ennen sitä.

"Turvallisuus vedenjakatilanteessa"

Sotilasliitto Nato lisää läsnäoloaan itäisissä jäsenmaissa lähettämällä kolmeen Baltian maahan ja Puolaan pataljoonan verran sotilaita kuhunkin.

Aleksateri-insituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuron mukaan Naton päätöksissä heijastuu kansainvälisen tilanteen kiristyminen. Hänen mielestään Euroopan turvallisuus on nyt vedenjakatilanteessa.

– Tässä ei nyt mitään ratkaisevaa vielä tapahtunut, mutta askeleita kyllä siihen suuntaan. Minun mielestä negatiiviseen suuntaan, jos ajatellaan kokonaisturvallisuutta Euroopan kannalta.

Limnéll puolestaan painottaa Naton halua dialogiin ja yhteistyöhön Venäjän kanssa.

–Tässä mielessä kyllä sanon, että Nato näyttää päättäväiseltä huippukokouksen jälkeen, mutta saman aikaisesti tietyllä tavalla se nyt heitti tässä dialogissa palloa Venäjän suuntaan.