Hyppää sisältöön

Tästä pääset kartalle: Katso missä ovat olympialaisten kisapaikat, rantahiekat ja Jeesus

Koko maailman huomio keskittyy eksoottiseen maahan toisella puolella palloamme – ja kaupunkiin, johon harva meistä ehtii tässä elämässä matkustaa. Tutustu Yle Urheilun kartalla keskeisiin kisapaikkoihin ja Rion värikkyyteen kisatodellisuuden ulkopuolella.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Rion kisapaikat

Olympiastadion

Lajit: yleisurheilu, jalkapallo

Yleisurheilun näyttämöllä jaetaan lajeista eniten mitaleita. Elokuun 12. päivä alkavassa yleisurheilurupeamassa olympiahaaveitaan pääsevät kurottamaan muun muassa Suomen kiihkeimmät mitalitoivot, keihäänheittäjät Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen. Olympiastadion valmistui 2007 ja palvelee arkisemmin jalkapalloseura Botafogon kotikenttänä. Näyttävät olympialaisten avajais- ja päättäjäisseremoniat järjestetään totutusta poiketen eri stadionilla, MM-jalkapallosta tutulla Maracañalla.

Olympiasatama Marina Da Gloria

Lajit: purjehdus

Muiden muassa purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirénin taisteluareena Riossa. Olympiapurjehduksessa mitaleja on tarjolla kahdeksassa luokassa, joista suomalaisväriä nähdään joka toisessa. Gloorian sataman nimi on kirjaimellisesti ryvettynyt olympialaisten alla. Keväällä satamaa turvaamaan rakennettiin esteitä, joiden tarkoitus on torpata viemärijätteen – suoremmin sanottuna kakkavesien – sekoittuminen purjehdusvesiin.

Olympiapuisto

Lajit: judo, koripallo, kuviouinti, käsipallo, maantiepyöräilymiekkailu,paini, ratapyöräily, taekwondo, tennis, uimahyppy, uinti, vesipallo, voimistelu

Barran olympiapuistoon on noussut urheiluhalleja ja -areenoita on kaikkiaan 13. Tänne sijoittuvat muun muassa kamppailulajit, olympia-altaat, paini, voimistelu ja tennis. Koripallo-ottelut käydään sekä olympiapuistossa että pohjoisemmalla Deodoron kisa-alueella. Läheisellä Pontalin rantakaistaleella on maantiepyöräilyn aika-ajojen aloitus- ja maaliviiva. Samat rantatiet tulevat Aleksi Ojalalle, Veli-Matti Partaselle ja Jarkko Kinnuselle tutuiksi olympiakävelyissä. Yle paiskii töitä täällä toimivassa tv-yhtiöiden lähetyskeskuksessa.

Deodoron kisa-alue

Lajit: ammunta, BMX-pyöräily, kanoottipujottelu, koripallo, maahockey, maastopyöräily, moderni 5-ottelu, rugby

Suomalaisittain jännitys tiivistyy Deodorossa ampumapaikoille, joilla vaikkapa olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummelalla on mahdollisuus uusia sankaritekonsa trapissa. Rugby palaa täällä olympialajiksi 92 vuoden tauon jälkeen. Erikoisimpiin olympialajeihin lukeutuvan modernin 5-ottelun eri tilat uima-altaista ratsastuskenttään sijoittuvat Deodoroon. Alueen urheilupaikat rakennettiin suureksi osaksi jo vuoden 2007 Pan-Amerikan kisoihin.

Sambadromi

Lajit: jousiammunta, maraton

Jousiammunta saa toisinaan nauttia kaikkein loisteliaimmista puitteista olympialaisissa – Ateenan kisoissa jousiampujat pääsivät ensimmäisten nykyaikaisten olympialaisten museoidulle marmoristadionille. Nyt jouset virittyvät superarkkitehti Oscar Niemeyerin piirtämällä Sambadromilla, Rion karnevaalien kiistattomassa sydämessä vuodesta 1984. Arvopaikka toimii lisäksi olympialaisten päätöslajin maratonin lähtönä ja maalina.

Golfkenttä

Yksi Rion kohokohdista on golfin paluu olympialaisiin sitten vuoden 1904. Tästä syystä kenelläkään elossa ei ollut kokemusta täyden palvelun golfkentän pykäämisestä olympialaisten muutenkin täpärien aikataulujen puitteissa. Välissä jo ehdittiin tosissaan pelätä, etteivät viheriöt ehdi valmistua kisoihin ympäristö- ja maanomistusriitojen keskellä. Kenttä sijaitsee saastuneen laguunin ja paremman väen kerrostalojen puristuksessa. Rion kentän par on 71.

Copacabana

Lajit: maratonuinti, rantalentopallo, triathlon

Rion maineikkaimmalla rannalla on hyvät ja huonot puolensa. Urheilunäyttämönä Copacabanan hiekat ovat varmasti unohtumattomat ja ainutlaatuiset, mutta poikkeuksellisen likaisen meriveden terveyshaitat tekevät nähtävyysrannasta kyseenalaisen suorituspaikan. Toinen laulujen ranta, Ipanema, sijaitsee heti Copacabanan eteläkärjen länsipuolella. Se palvelee olympialaisten ajan kilpaurheilusta vapaana turistirantana.

Lagoan soutustadion

Lajit: melonta, soutu

Olympialaissouduille varattu erityinen kisapaikka on usein vaarassa ränsistyä vuosien saatossa "valkoiseksi elefantiksi" – urheilutilaksi, joka ei löydä tarpeeksi harrastajia pysyäkseen palkinnonjakojen jälkeen toiminnassa. Ruosteinen aavestadion jäi Ateenan kisoista yhdeksi varoittavaksi esimerkiksi. Rion soutu- ja melontastadion tulee sentään käytetyksi useaan kertaan. Suurremontin kokenut Lagoa isännöi jo vuoden 2007 Pan-Amerikan mestaruuskisat.

Deodoron ratsastusalue

Lajit: esteratsastus, kenttäratsastus, kouluratsastus

Suomalaistoivo Elmo Jankari ohjaa täällä Duchess Desirée -tamman kenties kohti kunniaa ensimmäisissä olympialaisissaan. Jankarin laji kenttäratsastus on vaarallisen maineessa: viimeisin kuolema kilpailutilanteessa sattui maaliskuussa muutamaa viikkoa ennen Jankarin olympiavalintaa. Maastoratsastuksessa mitellään noin 7 km pitkällä vesiesteiden, aitojen ja puunrunkojen esteradalla. Deodoron talleille lennätetään Rion kisoja varten yli 300 kilpahevosta omilla passeillaan. Ratsastuskentät sijaitsevan etäämmällä etelässä Deodoron muista urheilupaikoista.

Olympiakylä

Lähes jokaisen urheilijan kotipesä Rion kisojen aikana olympiapuiston läheisyydessä. Eri maiden joukkueilla on omat asuntolansa 31 kerroksen tornitaloissa, mutta kylä on yhteinen: aamupalat ja muut ateriat syödään olympiahengessä kansainvälisissä pöydissä kilpakumppanien ja eri lajien urheilijoiden seurassa. Omaa tarinaansa uusien ystävyyksien kortteleista kertoo 150 000 kondomin toimitus Lontoon olympiakylään. Tekemisestä voi Riossa syntyä pulaa, sillä järjestäjät päättivät säästää jättämällä televisiot hankkimatta huoneisiin.

Rion kulttuuria

Copacabana: rantaelämän pyhättö

Copacabanan maailmankuulun hiekkarannan mainetta ovat koetelleet taskuvarkaat ja katuprostituutio, mutta turistinähtävyytenä bulevardi on ohittamaton. Kun YK:n kulttuurijärjestö Unesco lisäsi vuonna 2012 Rio de Janeiron ensimmäisenä kokonaisena kaupunkina maailmanperintökohteekseen, se mainitsi Copacabanan hiekkarannan esimerkkinä Rion ihmeistä - eivätkä siellä vilahtelevat narubikinit tainneet edes mahtua perusteluihin. Neljäkilometrinen Copacabana on myös brasilialaisen rantaelämän symboli. Kun suomalainen sanoo asioiden olevan "minun heiniäni", riolainen viittaa "minun rantaani".

Telenovela: kansanrakkaus saippuasarjoihin

Etelä-Amerikan suurimman lavastekylä Projacin studioissa tuotetaan useita telenoveloita brassien ahmittavaksi. Latinalaisen Amerikan ikiomia saippuoita katsoo Brasiliassa kymmenet miljoonat. Kaava poikkeaa Kauniista ja rohkeista – telenovelalla on selkeämmin alku ja loppu, tavallisesti noin 200 jakson kuluttua. Vaikka intohimo ja onneton rakkaus ovat lähes poikkeuksetta halvalla tehtailtujen juonikuvioiden keskiössä, telenovela tuo iholle myös arkoja teemoja mielisairaudesta alkoholismiin. Ensimmäinen kahden miehen välinen suudelma tosin nähtiin brasilialaisessa telenovelassa niinkin myöhään kuin 2014, valtavan some-kohun ja lehtikirjoittelun saattelemana. Tässä pätkä Globo-TV:n saippuasarjasta Babilonia.

Sambadromi: karnevaalien polttopiste

Ovatko päiväkausien värikkäät ja paljaspintaiset tanssikemut kenties maailman mahtipontisin show? Rion suurten keväisten sambakarnevaalien pääareena on niin kutsuttu Sambadromi, jonne liput voivat maksaa satoja euroja. Sambakoulujen on puolestaan arvioitu käyttävän esitystensä puvustuksiin, lavasteisiin sekä soittajiensa ja tanssijoidensa taidonhiontaan tyypillisesti puolitoista miljoonaa euroa. Sen sijaan kulkueet areenaa kohti ovat paikallisille ja turisteille ilmaista hupia, samoin kuin ympäri kaupunkia järjestettävät katujuhlat. Rituaaliin kuuluu tärkeä hetki, jona Rion pormestari luovuttaa kaupungin avaimet karnevaaliajan pomolle – tanssikuningas Momolle.

Carne: maailman parhaat pihvit

Lihansyöjän luvattu maa ylpeilee rodízio-ravintoloilla – syö-niin-paljon-kuin-jaksat-konseptin pihvipaikoilla. Ketjupihvilä Fogo de Chão tarjoilee pöytiin kiekkojen avulla: Punainen tai vihreä puoli ylöspäin asiakas viestii, joko sopii kiikuttaa lisää lihaa. Karjankasvatusta moititaan pääsyyksi Amazonin sademetsien tuholle. Kun kuluttajat ovat alkaneet vaatia vastuullisempaa evästä, lihateollisuuden on kuunneltava. Amerikkalaistutkimuksen mukaan julkiset lupaukset metsäkadon estämiseksi todella muuttavat tilallisten ja teurastamojen toimintaa. Parán osavaltiossa metsäkato puolittui, kun lihatalot yhdessä sopivat kitkevänsä metsäkadon tuotantoketjuista.

Pihvi
Kuva: Jyrki Lyytikkä

Kauneuskisat jopa vankilassa

Amerikka rakastaa missikilpailuja. Kauneusihanteita tutkineiden mukaan mittelöt ovat kehittyvissä maissa moderniuden ja sivistyksen osoitus, mistä voi pohjoismaalaisittain olla monta mieltä. Brasilian missiperinne on 1920-luvulta. Oma armikuusela on Martha Rocha, joka 1954 hävisi Miss USA:lle universumin kauneimman tittelin – brasilialaisesti tulkittuna "5 sentin lantionmitalla". Brasilia ei valitse vain alueittain kauneimpia, vaan maassa on kruunattu Miss takamus, Miss trans ja Miss vankila läntisen Rion naisvankilassa Talavera Brucessa. Missikulttuuri näkyy arjessa. Brassinaiset käyvät viikoittain salongissa, eikä koskaan ole mahdollista ylipukeutua.

Missit
Miss vanki Michelle Neri Rangel tuulettaa. Kuva: EPA / Antonio Lacerda

Jeesus syleilee, vaikka katoliset kääntyvät

Kristus-patsaasta huokuu paitsi paikallisten leimallinen katolisuus, myös kytkös entiseen emämaahan: Portugalin Lissabonissa meren äärellä seisova samankaltainen, lähes 30 metrin betoni-Jeesus avaa kätensä kohti Rioa. Rion 38-metrisen teoksen vaikuttavuutta tehostaa sijainti Corcovadovuorella. Brasilia on katolisista maista väestöltään suurin. Vaikka kirkkokunta on menettänyt karitsojaan yhdysvaltalaishenkisille evankelistasaarnaajille, yhä yli 60 % kansasta on katolisia. Kielteiset asenteet ehkäisyyn ja avioeroon ovat lujassa.

Turistikierros slummiin

Rioa täplittävät ökynaapurustot ja favelat; köyhälistön hökkelikylät. Asumisen hintaerot syvenivät talouskasvussa, osin Brasilian rannikon edustalta löytyneiden öljyvarantojen vaikutuksesta. Osin on syytetty olympialaisia, kun riolaisia on häädetty kodeista mm. hotellien tieltä. Olympiakylääkin myytäneen kisojen jälkeen luksuskämppinä. Kansan tunnot rakennusyhtiöitä kohtaan ovat koetteilla myös korruptiokohussa poliittista eliittiä koskevista lahjuksista. Rocinhan favela on Rion suurin. Olympialaisten alla busseittain turisteja on kierrätetty kummastelemassa gettoja. Poliitikot ovat luvanneet tehdä sosiaalipornokierroksista laittomia kisa-aikaan mennessä.

Rio de Janeiro, "tammikuun joki" – jota ei ole

Tarinan mukaan löytöretkeilijät nimesivät tammikuussa 1502 kohtaamansa pläntin Rio de Janeiroksi, koska luulivat Guanabaran lahtea joensuuksi. Paljon on vettä vuosisatojen saatossa virrannut – vettä, ja sitä itseään. Monin paikoin viemärisaasta valutetaan suoraan mereen. Kuvankauniiden rantojen vesi on vaarallisen likaista ja olympialaisia edeltävä skandaalinaihe. Vesiurheilijoiden huolena ovat virukset, jotka voivat pahimmillaan sairastuttaa harjoittelupäivinä tarttuneena juuri nelivuoden kohokohdan koittaessa. Esim. turistien suosimalla, kisapaikkana toimivalla Copacabanalla rantaveden virusarvot olivat testeissä 2015 karkeasti samat kuin viemäreissä.

Miksi Brasilia rakastui hippibusseihin?

Riossa on hankala olla törmäämättä Volkswagenin hippibussimallisiin Kombi-autoihin. Harvaa automallia koko maailmassa on vamistettu niin pitkään kuin Kombia Brasiliassa: 1953-2013. Mallista on moneksi: sitä käytetään sekä kioskina, ambulanssina että ruumisautona. Kotimaisvalmisteisen auton menestystarina ei ole sattumaa. Kombi on ollut pakua tarvitsevalle yrittäjälle selvästi halvin valinta protektionistisessa maassa, joka pitää ulkomaan kauppatavaran tullimaksut pilvissä. Brasilia on edellishallituksensa suulla luonnehtinut tuontituotteita "piirittäjiksi".

Suomi, bensanhuuruinen veljeskansa

Tiesitkö suomalaisesta Penedon nakusiirtokunnasta 1920-luvulla? Toivo Uuskallio oli saanut unessa viestin Jumalalta vegetaristien yhteiskunnan perustamisesta etelään. Rion farmille lähti toistasataa suomalaista. Utopia ajautui talousongelmiin ja naturalismistakin luovuttiin hyttysten takia. Tila myytiin pois 40-luvulla, mutta paikalla on yhä Clube Finlandia. Monelle brasilialaisille hevihullulle rakas suomalainen on Nightwish-vuosista tuttu Tarja Turunen. Kimi Räikkönen tunnetaan takuuvarmasti maassa, joka menetti traagisesti kansallissankarinsa Ayrton Sennan ja purki vanhan F1-ratansa olympialaisten harjoitustilojen tieltä.

Videot: OBS, OCOG, Reuters, Filmiseppo