Japanin hallituksen murskavoitto mahdollistaa pasifistisen perustuslain muuttamisen

Toisen maailmansodan häviäjälle saneltu laki ei periaatteessa salli valtiolle mitään aseellista toimintaa. Käytännössä sitä toki on, mutta lain muuttaminen olisi silti historiallista

Ulkomaat
Hymyillevä Abe poseeraa kuvaajille ehdokkaiden nimet kertovan taulun ääressä punainen ruusuke kädessään.
Pääministeri Shinzo Abe kiinnitti punaisia ruusukkeita liberaalidemokraattisen puolueensa voitokkaiden ehdokkaiden kohdalle puolueen päämajassa Tokiossa.Kiyoshi Ota / EPA

Japanin hallituspuolue on saanut ylähuoneen vaaleissa odotettuakin suuremman voiton ja samalla mahdollisuuden muuttaa perustuslakia, joka nykyisellään kieltää maalta asevoimat.

Pääministeri Shinzo Aben johtama kokoomushallitus ja sen liittolaiset saivat ylähuoneeseen yli kahden kolmasosan enemmistön. Sellainen niillä on alahuoneessa jo ennestään. Perustuslakimuutoksesta ei silti tule läpihuutojuttu, sillä liberaalidemokraattisen pääministeripuolueen tukijoiden riveissä ollaan muutoksesta monta mieltä.

Muutos olisi myös alistettava kansanäänestykselle. Laki, jonka Yhdysvallat saneli toisen maailmansodan jälkeen, on monien mielestä ollut rauhan ja demokratian tae. Toisille se sen sijaan on muistutus nöyryyttävästä tappiosta.

Vaalitulos ei kertone niinkään tuesta Abelle kuin epäluulosta oppositiota kohtaan. Niinpä tuloksesta ei voi päätellä, että myös perustuslakimuutoksen taakse asettuisi edelleenkään enemmistö. Asahi Shimbun (siirryt toiseen palveluun) -lehden toissakuisessa mielipidekyselyssä kansalaisten enemmistö halusi pitää perustuslain ennallaan

Symbolista mutta merkittävää

Kirjaimellisesti nykylaki kieltää Japania pitämästä yllä minkäänlaisia aseellisia joukkoja. Hallitukset ovat kuitenkin tulkinneet lakia niin, että itsepuolustusjoukot ovat sallittuja. Käytännössä se tarkoittaa lähes neljännesmiljoonan sotilaan joukkoja ja edistynyttä aseistusta.

Viime vuonna Abe venytti tulkinnan koskemaan Japanin apua ystävällismielisille maille, jotka ovat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi. Lain muuttaminen olisi siis pitkälti symbolista, mutta silti historiallista.

Keskusteltu vaihtoehto olisi myös hallituksen valtuuksien lisääminen hätätilanteissa. Arvostelijoiden mukaan se puuttuisi liiaksi kansalaisvapauksiiin.

Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua on kommentoinut sunnuntain vaalien tulosta varoittamalla, että se uhkaa horjuttaa alueellista tasapainoa. Militarisoitumisesta ei olisi apua Japanille eikä sen naapureille, Xinhua sanoo.

Pörssit nousuun, jeni laskuun

Perustuslain lisäksi suuri kysymys Japanin vaaleissa oli talous. Abe oli luvannut vaalikampanjassa ison elvytyspaketin, ja hän toisti lupauksensa maanantain voitonpuheessa. Uutistoimisto Reutersin mukaan paketin kokonaissumma voisi olla jopa lähes 90 miljardia euroa.

Markkinoilla vaalitulos on saanut pörssikurssit nousuun mutta jenin laskuun.

Lähteet: Reuters, AP, AFP