Kirkon ulkomaanapu evakuoi henkilöstönsä Etelä-Sudanista

Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia poistumaan välittömästi Etelä-Sudanista. Ministeriön tietojen mukaan maassa on ollut noin kymmenen suomalaista.

Ulkomaat
Etelä-Sudanin opposition joukot kuvattuna Jubassa.
Etelä-Sudanin opposition joukot kuvattuna Jubassa huhtikuussa.Philllip Dhil / EPA

Kehitysyhteistyöjärjestö Kirkon ulkomaanapu vetää työntekijänsä pois Etelä-Sudanista maassa puhjenneiden väkivaltaisuuksien vuoksi.

Presidentti Salva Kiirille ja varapresidentti Riek Macharille uskolliset joukot ovat ottaneet yhteen viikonlopun aikana pääkaupungissa Jubassa. Taisteluissa kerrotaan kuolleen satoja ihmisiä.

Kirkon ulkomaanavun Itä-Afrikan alue-edustaja Mika Jokivuori kertoo puhelimitse Kenian pääkaupungista Nairobista, että henkilöstön evakuointioperaatio on sujunut hyvin.

– Torstaiaamuna alkoi näyttää, että tilanne huononee siellä. Siirsimme ulkomaista henkilökuntaamme Kampalaan ja Nairobiin.

Jokivuoren mukaan yksi Kirkon ulkomaanavun Etelä-Sudanissa olleista työntekijöistä oli suomalainen. Hänet on siirretty Nairobiin.

– Maajohtajamme jäi vielä paikan päälle varmistamaan, että myös eteläsudanilaisilla työntekijöillämme on kaikki hyvin.

Kirkon ulkomaanapu jatkaa työtään Etelä-Sudanissa toistaiseksi Mingkamanin alueella Lakesin osavaltiossa ja Piborin alueella maan itäosissa.

Ulkoministeriö neuvoo poistumaan maasta

Suomen ulkoministeriö kehottaa Etelä-Sudanin matkustustiedotteessaan suomalaisia poistumaan välittömästi maasta. Ulkoministeriön mukaan kaikkea matkustamista Etelä-Sudaniin on syytä välttää toistaiseksi.

Matkustiedotteen mukaan turvallisuustilanne Etelä-Sudanissa on arvaamaton ja voi heiketä nopeasti. Väkivalta ja laittomuudet maassa ovat yleisiä.

Ulkoministeriön tietojen mukaan Etelä-Sudanissa on ollut noin kymmenen suomalaista. Osa heistä on jo poistunut maasta. Ulkoministeriö selvittää vielä Etelä-Sudanissa olevien kanssa, onko heillä halua poistua maasta.

Ulkoministeriön mukaan kymmeneen suomalaiseen on laskettu mukaan myös Suomessa pysyvällä oleskeluluvalla asuvat henkilöt, jotka eivät ole Suomen kansalaisia.