Sade piinaa mansikkatiloja - pohjalaismansikkaa riittää kuitenkin syyskuuhun saakka

Kylmä talvi ja rankat alkukesän sateet ovat verottaneet mansikkasatoa ympäri Suomea. Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla sato on nyt parhaimmillaan ja mansikkaa saataneen pitkälle syyskuuhun saakka, mutta alueelliset erot ovat suuria.

mansikka
Mansikoita tarjolla.
Anri Koski / Yle

Talven kovat pakkaset ja alkukesän runsaat sateet ovat syöneet kesän mansikkasatoa. Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla tilanne on kuitenkin verrattain hyvä ja mansikkasato on nyt parhaimmillaan, kertoo Anders Lång hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Pohjanmaan piiristä.

Mansikkaa pitäisi riittää Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla Långin mukaan syyskuuhun saakka, koska uusien taimien istuttaminen on porrastettu monilla tiloilla.

Mansikka on tänä kesänä kypsynyt viime vuotista aiemmin. Nyt satoa päästiin keräämään jo kesäkuun puolella, kun viime vuonna poimiminen aloitettiin vasta heinäkuussa.

"Karmein tilanne kahteenkymmeneen vuoteen"

Anders Lång ennustaa, että satomäärässä ei päästä alueella kuitenkaan viime vuoden tasolle, koska talvi oli mansikantaimille ankara ja monin paikoin taimisto kärsi talvituhoista.

Kesän sademäärät ovat vaihdelleet huomattavasti paikasta riippuen.

– Meillä on karmein tilanne kahteenkymmeneen vuoteen. Mansikkasato jää puoleen normaalista talvituhojen sekä vesi- ja raekuurojen takia, kertoo Kaarlo Viljanmaa marjatilaltaan Alajärveltä.

Myös Myllylammen marjatilalla Ilmajoella talvi ja sateet ovat tehneet tuhojaan. Mansikkaa on tullut kuitenkin olosuhteisiin nähden uusista kasvustoista hyvin, mutta sateet ovat pitäneet tilalliset varpaisillaan.

– Näilläkin keleillä voi pärjätä, kun vain poimitaan kypsä marja pois mahdollisimman nopeasti. Tarkkana tässä saa kuitenkin olla. Vuoden 2016 mansikkasatoon voi olla kuitenkin kokonaisuudessaan tyytyväinen, kertoo Arto Kujanpää Myllylammen marjatilalta.