Hyppää sisältöön

60-luvun arkkitehtuuri kuikkii kaikkialla

Suomi kaupungistui nopeasti 60-luvulta alkaen. Se tarkoitti nopeaa rakentamista. Ajan arkkitehtuurin ihanne oli mustavalkoinen, pelkistetty ja virtaviivainen.

Kuva: Jani Ilola / Yle

60-luvulla Suomessa sotien jälkeisen jälleenrakentamisen kausi oli päättynyt, ja meneillään oli meneillään voimakas muutto maalta kaupunkeihin. Asuntoja tarvittiin nopeasti, ja vastauksena syntyivät lähiöt.

Samaan aikaan rakenteilla oli suomalainen hyvinvointivaltio. Sen kuvastimiksi rakennettiin muun muassa kouluja, sairaaloita ja virastoja.

Tähän aikaan keskittyy Arkkitehtuurimuseon Keski-Suomen museoon tuottama näyttely (siirryt toiseen palveluun). Se tuo esiin 60-luvun arkkitehtuurin keskeiset piirteet, ja näyttää miten 60-luku on edelleen näkyvissä kaikkialla Suomessa. Myös Keski-Suomen museo on peräisin 60-luvulta, se on valmistunut vuonna 1961.

– Rakennuksena tämä on tavallaan portti 60-luvun ajatteluun. 50-luvun teemat näkyvät, mutta Alvar Aallon tuotannossa tämä edustaa aika pelkistettyä ja geometristä suunnittelua, sanoo näyttelyn kuraattori, Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti.

Keski-Suomessa näyttely avaa sattumien summana, mutta sattumat ovat johtaneet sopivaan paikkaan.

– 60-luvulla luotiin maakunnallinen rakennusperinteen identiteetti. Se näkyy kaikissa kunnissa, niiden julkisessa rakentamisessa, sanoo Keski-Suomen museon amanuenssi Päivi Andersson.

60-luvulla Keski-Suomessa rakennettiin Jyväskylän ulkopuolelle ensimmäiset kerros- ja rivitalot. Myös pankkeja rakennettiin paljon. Jyväskylässä huomattava osa keskustaa edustaa 60-luvun arkkitehtuuria.

Brutaali betoni

60-luvun rakentamista leimaa myös betonibrutalismi, paljas betoni (siirryt toiseen palveluun). Nimi juontuu ranskan sanasta "brut", ja tarkoittaa paitsi karkeaa, myös käsittelemätöntä. Tämä on ollut myös termin alkuperäinen merkitys: käsittelemätön betoni.

Alavan kirkko Kuopiossa liikkuu kansan suussa nimellä "piruntorjuntabunkkeri". Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Käsittelemätön betoni onkin osa 60-luvun pelkistämisajatusta: käytetään materiaali sellaisena kuin se on.

– 60-luvulta löytyy sekä paikalla valettua, pelkistettyä raa'an näköistä betonia että elementtirakentamista, joka edustaa uudenlaista rakentamisen tapaa, Lahtis sanoo.

Paljaasta betonista rakennettiin muun muassa useita kirkkoja.

– Ne ovat ehkä lempiasiani 60-luvun arkkitehtuurissa. Tekijät ovat aika vapaasti saaneet miettiä tilaratkaisuja, ja niissä on paljon yksityiskohtia, jotka eivät avaudu kuin ajan kanssa, Lahti sanoo.

Asuntoja lamellitaloihin

Asuntorakentamisessa tyypillistä 60-luvulle oli lamellirakentaminen. Siinä talo koostuu samanlaisina toistuvista osista, yleensä rappukäytävästä ja sen ympärille ryhmittyvistä huoneistoista. Esimerkiksi Helsingin Pihlajamäen (siirryt toiseen palveluun) lamellitaloissa saattaa olla vierekkäin liki 20 samanlaista rappua.

Jyväskylässä taas puhdasoppisinta 60-luvun rakentamista edustavat 60-luvun puolivälin molemmin puolin suunniteltu Kortepohja (siirryt toiseen palveluun) ja asemakaavalla suojeltu Viitaniemi (siirryt toiseen palveluun).

Vaikka osa 60-luvun rakennuksista on kestänyt aikaa sekä arkkitehtuuriltaan että rakentamiseltaan, aina nopea rakentaminen ei tuottanut laatua.

– On tehty kuntiin vuokrakerrostaloja nopeasti ja halvalla, ja se näkyy vähän sellaisina tekaistuina taloina. Enimmäkseen rakentaminen oli 60-luvulla kuitenkin vielä varsin hyvää laatua, Andersson sanoo.

Näyttelyn kuraattorin mukaan 60-luvun rakentamisen parasta perintöä on kuitenkin asumismukavuuden paraneminen, asumisväljyyden kasvu ja suuremmat ikkunat.

– Vasta 60-luvulla tuli uudenaikainen asumisen tapa, johon kuuluvat kylpyhuoneet ja modernit keittiöt, koko nykyaikaisen asunnon logiikka, sanoo Lahti.

Vaikka 60-luvulla rakennettiin jo elementeistä, vasta 70-luku toi mukanaan BES-tekniikan (siirryt toiseen palveluun), jolla rakennettiin ne kuuluista neukkukuutiot. Mutta se on jo toinen tarina.

Haastattelut teki Virpi Kotilainen.

Jyväskylän Laajavuoren hotelli 60-luvulta. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle