Hyppää sisältöön

Suopursuruoste värjää vesiä – "Veden pinnalla lilluva mömmö" voi muodostaa hehtaarien kokoisia lauttoja

Etelä-Karjalassa on ihmetelty punaiseksi värjäytyneitä järvien veden pintoja viime päivinä. Vettä värjäävät suopursuruosteen itiöt. Ne eivät estä uimista, mutta voivat aiheuttaa silmäoireita.

Eri puolilla Etelä-Karjalaa on viime päivinä tehty havaintoja punertaviksi värjäytyneistä järvien veden pinnoista. Lappeenrantalainen Sauli Vainikka kertoo hämmästelleensä ilmiötä Ylämaalla Suuren-Sarkasen rannalla.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi kertoo saaneensa havaintoja "veden pinnalla lilluvasta ruostemaisesta mömmöstä" myös Vehkataipaleelta Taipalsaarelta sekä Tuohtjärveltä.

Ihmiselle vaaraton sienitauti värjää vettä

Veden pintaa värjäävät kuusensuopursuruostesienen itiöt. Vesisateet ja tuuli ovat ravistelleet itiöitä vesien pinnoille ajelehtiviksi lautoiksi.

Lautat voivat olla hehtaarien suuruisia ja väriltään joko maitomaisen vaaleita, punertavia tai ruskeita. Normaalisti ruosteitiölautat hajoavat veden pinnalta muutamassa päivässä

Suopursuruoste on ihmiselle vaaraton kuusen sienitauti. Runsaasti itiöitä sisältävä uimavesi saattaa kuitenkin aiheuttaa uimarille samanlaisia silmäoireita kuin siitepölylautat.

Uimisen jälkeen kannattaa huuhtoa itsensä puhtaalla vedellä. Saunavetenä suopursuruosteen värjäämää vettä ei suositella käytettäväksi.

Tauti tuhoaa neulasia

Kuusessa suopursuruoste aiheuttaa neulasten kellastumista.

– Se tuhoaa neulasia, mutta ei tapa puuta, asiantuntija Seppo Repo Kaakkois-Suomen metsäkeskuksesta kertoo.

Repo muistelee, että kuusenpursuruoste aiheutti vesien värjäytymistä yhtä laajasti vuonna 2010.

.
.