"Sellaisia lohkoja on, ettei sinne tartte puimuria viedä ollenkaan" – sade vei paikoin puolet viljasta, koko maan tilanne on silti hyvä

Sateinen heinäkuu on tehnyt paikoin tuhojaan viljapelloilla. Pahiten sateet ovat runnelleet viljakasvustoja Keski-Pohjanmaan rannikolla. Osa viljelijöistä pelkää menettävänsä jopa puolet peltojensa sadosta. Koko maan tilanne on silti hyvä, ja tuhot ovat osoittautuneet hyvin paikallisiksi.

luonto
Veden valtaama ohrapelto.
Juha Kemppainen / Yle

Keski-Pohjanmaan rannikolla viljapellot ovat kärsineet pahoin viime aikojen sateista. Rankkasateet ovat olleet hyvin paikallisia, ja siksi myös tuhojen laajuus voi vaihdella pienelläkin alueella. Keski-Pohjanmaalla myös perunapenkit ovat monin paikoin sortuneet sateiden takia.

Vaikka myös sateista selvinneitä peltolohkoja on, arvioi erityisasiantuntija Sirkku Koskela ProAgria Keski-Pohjanmaasta, että maakunnassa huippusadot on joka tapauksessa menetetty.

ProAgria Keskusten Liiton palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen sanoo kuitenkin, että kokonaisuudessaan maan satotilanne on hyvä. Koko Suomessa kosteutta on silti riittänyt, eikä enempää sadetta tarvita missään päin maata.

Me oltaisiin pärjätty kyllä niillä kesäkuun sateilla.

Maanviljelijä Lauri Juntunen, Kälviä

Huono-onnisimmilla peltolohkoilla viljasadosta jopa puolet on mennyttä. Kälviäläisen viljelijän Lauri Juntusen pelloilla näkyy pitkät rivit kellastunutta ohraa. Heinäkuun alun sateet – 90 milliä 8 päivässä – olivat liikaa.

– Me oltaisiin pärjätty kyllä niillä kesäkuun sateilla, sanoo Juntunen.

Osalla lohkoista vilja on hukkunut. Lisäksi siihen on iskenyt märkästressitila eikä kasvinsuojeluunkaan kannata ryhtyä ennen kuin vilja kuivahtaa ja pääsee kasvuun.

– Se saattaa säikähtää kasvinsuojeluaineista vielä lisää.

Viljelijä Lauri Juntunen
Juha Kemppainen / Yle

Juntunen on seurannut tarkkaan myös kollegoidensa tilannetta. Hänen mukaansa viljelijöiden viesti on se, että kakkossäilörehu on mennyt joillakin peltolohkoilla jo nurin, ja sitä voi olla vaikeuksia saada ylös.

– Jos keli paranee, heinä nousee niin, että se saadaan niitettyä nilkasta nurin.

Jotain saa huononnäköiseltäkin lohkolta puitua, jos sää paranee. Maa kuivuu lämpimällä ja tuulisella säällä.

Kaikki vahinko ei ole kuitenkaan korjattavissa.

– Sellaisia lohkoja on useitakin, ettei sinne tartte puimuria viedä ollenkaan, vaikka mitä tapahtuisi.

Juntunen arvioi, että hänen pelloillaan jopa 50 prosenttia sadosta on menetetty. Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria.

Viljan suhteen menossa on toinen peräkkäinen huono vuosi: viime vuonna oli Juntusen kalenterin mukaan tähän aikaan saatu vasta kylvöt tehtyä. Toisaalta maanviljelijä on joutunut tottumaan siihen, että taivaalta voi tulla kaikenlaista – tai olla tulematta.

– Vuonna 2006 vettä ei tullut ollenkaan, ja näihin aikoihin heinät kuivuivat pystyyn. Vuodet vaihtelevat!

Juntusen säätoive onkin yksinkertainen: poutaa. Ihanteellista olisi, että seuraavan kerran sataisi tammikuussa – lunta.