1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vetoomukset eivät auttaneet, Jubassa jylisevät tykit ja ärjyvät panssarivaunut

Maailman nuorin valtio Etelä-Sudan on ajautunut muutamassa päivässä täyden sisällissodan partaalle, kun presidenttiä ja varapresidenttiä tukevat joukot ottavat rajusti yhteen.

Ulkomaat
Univormupukuisia, punabaskerisia sotilaita aseineen avolava-autossa.
Huhtikuussa kuvattuja sotilaita Jubassa Etelä-Sudanissa.Phillip Dhil / EPA

Raskaat taistelut ovat jatkuneet maanantaina Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa YK:n rauhanvetoomuksesta huolimatta. Perjantaina alkaneissa taisteluissa on kuollut satoja ihmisiä ja tuhansia on paennut kodeistaan. Satojen kerrotaan ylittäneen rajan naapurimaahan Ugandaan, mutta useimmat asukkaat eivät uskaltaudu ulos kotoaan.

Presidentti Salva Kiirille ja varapresidentti Riek Macharille uskollisten joukkojen välisissä taisteluissa käytetään panssarivaunuja, helikoptereita ja tykistöä. Silminnäkijät kuvaavat taisteluja erittäin rajuiksi. Kuolleiden joukossa on myös kaksi YK:n kiinalaista rauhanturvaajaa.

Uutistoimistojen mukaan on mahdoton sanoa, onko jompikumpi osapuoli voitolla. Selvää ei myöskään ole, ovatko joukot Kiirin ja Macharin hallinnassa.

YK:n avustustyöntekijöiden mukaan ristituleen on joutunut muun muassa pakolaisleiri. Useita ihmisiä on haavoittunut.

Naapurimaat hätäkokoukseen

YK:n turvallisuusneuvosto vaati sunnuntaina Kiiria ja Macharia tekemään kaikkensa tukijoittensa hillitsemiseksi. Kiiria ja Macharia kehotettiin sitoutumaan viimevuotiseen rauhansopimukseen aidosti, heti ja täysin.

He olivat perjantaina keskustelemassa torstaina puhjenneesta ammunnasta, kun väkivalta puhkesi täydeksi taisteluksi.

Naapurimaiden johtajien on määrä kokoontua hätäkokoukseen Kenian pääkaupunkiin Nairobiin maanantaina.

Viisi vuotta itsenäisyyttä, enemmän sotaa kuin rauhaa

Machar on entinen kapinallisjohtaja, Kiirin pitkäaikainen vihamies ja aiempikin varapresidentti, jonka Kiir erotti joulukuussa 2013. Siitä puhkesi kaksivuotinen sisällissota.

Rauhansopimus solmittiin viime elokuussa, mutta Kiir ja Machar ovat sittenkin kiistelleet sen sisällöstä. Machar palasi varapresidentiksi huhtikuussa, mutta tarkkailijoiden mukaan sisällissodan uhka jäi kytemään muun muassa siksi, ettei sotilaita ole kotoutettu yhteiskuntaan.

Etelä-Sudanista tuli itsenäinen vasta viisi vuotta sitten. Niiden aikana siellä on ollut enemmän sotaa kuin rauhaa. Väkivaltaisuudet ovat vaatineet kymmenien tuhansien ihmisten hengen. Pakolaiseksi on joutunut lähes kolme miljoonaa ihmistä, ja miltei viisi miljoonaa elää hätäavun varassa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi