Pyhäjoen kunnanjohtaja: Ei ydinjätteitä meille

Kunnanjohtaja Matti Soronen tyrmää ajatuksen, että Fennovoiman suunnitteleman ydinvoimalan ydinjätteet sijoitettaisiin tulevaisuudessa Pyhäjoelle. Sorosen mukaan asiasta ei ole edes keskusteltu kunnassa, sillä Pyhäjoella lähdetään siitä, että ydinjätteet viedään Eurajoelle.

Kotimaa
Fennovoiman ydinvoimalan rakennustyömaa Pyhäjoella
Fennovoiman ydinvoimalatyömaa Pyhäjoella.Fennovoima

Pyhäjoen kunnanjohtaja ei halua ydinjätteiden loppusijoituspaikkaa Pyhäjoelle.

Kunnanjohtaja Matti Soronen ei pidä järkevänä, että Suomeen rakennettaisiin uusi ydinjätteiden loppusijoituspaikka, kun sellainen on jo rakenteilla Eurajoelle. Hän viittaa Posivan loppusijoitusluolastoon Onkaloon.

Soronen uskoo, että Pyhäjoelle suunniteltavan voimalan jätteet tullaan vielä ohjaamaan Eurajoelle rakennettavaan luolastoon, joko Fennovoiman ja Posivan yhteisestä päätöksestä tai valtion ohjaamana.

Uutta paikkaa etsitään Eurajoelta ja Pyhäjoelta

Suomi on niin pieni maa, että ei tällaisia projekteja kannata alkaa kovin moneen paikkaan tekemään.

Matti Soronen

Fennovoima ilmoitti aiemmin kesällä aikovansa aloittaa alustavat paikkatutkimukset uutta ydinjätteiden loppusijoituspaikkaa varten sekä Eurajoella että Pyhäjoella.

– Tästä asiastahan uutisoitiin kesäkuussa, ja minä en ole kauhean innostunut koko projektista. Suomessahan on jo yksi eduskunnan hyväksymä ydinjätteiden loppusijoituspaikka, eli Eurajoki. Suomi on niin pieni maa, että ei tällaisia projekteja kannata alkaa kovin moneen paikkaan tekemään, Matti Soronen sanoo ja luottaa vahvasti siihen, että loppusijoituspaikkoja ei enempää tulekaan.

Pyhäjoella ei ole hänen mukaansa käyty asiasta viime aikoina juurikaan edes keskustelua.

– Kaikki lähtevät siitä, että ydinjätteet menevät Eurajoelle, kunnanjohtaja kuittaa.

Fennovoima: Tutkimukset Pyhäjoella aloitetaan lähivuosina

Fennovoimasta kerrotaan, että Pyhäjoen soveltuvuutta ydinjätteiden loppusijoituspaikkakunnaksi aletaan tutkia lähivuosina.

Uskon, että siitä tulee selvitys selvitysten joukkoon.

Matti Soronen

Fennovoiman aluetiedottajan Jaana Kankaan mukaan tutkimukset aloitetaan Pyhäjoen luonto-olosuhteiden selvittämisellä, jonka jälkeen tehdään geologisia tutkimuksia. Kangas kertoo, että aikataulu tarkentuu myöhemmin. Tutkimuksia aletaan tehdä myös Eurajoella jossakin vaiheessa.

Matti Soronen ottaa asian Pyhäjoen osalta rauhallisesti.

– Uskon, että siitä tulee selvitys selvitysten joukkoon, joka menee sitten aikanaan arkistoon.

Selvitystyö vie pitkään

Fennovoiman mukaan paikkatutkimukset tulevat joka tapauksessa kestämään vuosikausia, ja lopullinen päätös loppusijoituspaikasta tehdään vasta 2040-luvulla.

Pyhäjoen ja Eurajoen asukkaat pääsevät pian kertomaan mielipiteensä Fennovoiman tuoreimmista ydinjätesuunnitelmista työ- ja elinkeinoministeriölle. Ministeriö järjestää Pyhäjoella ja Eurajoella kaikille avoimet keskustelutilaisuudet syyskuussa.

Fennovoiman Jaana Kangas kertoo, että keskustelutilaisuuksien järjestämisen lisäksi ministeriö aikoo pyytää asiaan liittyen lausuntoja muun muassa vaikutusalueen kunnilta sekä eri viranomaisilta.