Helsingin poliisin ulkomaalaisvalvonnasta tehdään selvitys – esitutkinnan aloittamisesta ei vielä päätöstä

Musta Barbaari -taiteilijanimellä tunnetuksi tullut räppäri James Nikander arvosteli eilen sunnuntaina Facebook-päivityksessään Helsingin poliisin toimintaa. Helsingin poliisilaitoksen ulkomaalaisvalvonnasta perjantailta on tehty poliisille tutkintapyyntö.

Kotimaa
Räppäri Musta Barbaari eli James Nikander.
Räppäri Musta Barbaari eli James Nikander.Petteri Paalasmaa / AOP

Valtakunnansyyttäjänvirasto on siirtänyt Itä-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjän arvioitavaksi, onko Helsingin poliisilaitoksen ulkomaalaisvalvonnasta tehdystä tutkintapyynnöstä tarpeen aloittaa esitutkinta. Asiassa tehdään nyt esitutkintalain mukainen selvitys. Sen jälkeen kihlakunnansyyttäjä päättää aloitetaanko esitutkintaa vai ei.

– Alustava selvitys pyrkii juuri siihen, että selvitetään mitä siellä on todella tapahtunut ja onko seikkoja olemassa, joiden vuoksi poliisia olisi syytä epäillä rikoksesta. Sen jälkeen aloitetaan esitutkinta, jos sellaista materiaalia löytyy alustavassa selvityksessä, kertoo kihlakunnansyyttäjä, syyttäjätutkinnanjohtaja Hanna Puhakka.

Räppäri Musta Barbaari eli James Nikander julkaisi eilen sunnuntaina Facebookissa julkisen kirjoituksen, jossa Nikander arvosteli poliisin toimintaa. Nikander väittää Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun), että poliisi vaati viime perjantaina Helsingin keskustassa hänen iltaa viettämässä olleilta sisareltaan ja äidiltään passeja nähtäväksi perustelematta pyyntöä. Kirjoituksen mukaan sisar olisi kieltäytynyt näyttämästä passia ja poliisi olisi laittanut sukulaiset kadulla käsirautoihin.

Helsingin poliisin mukaan viime perjantaina Helsingin poliisilla on ollut ulkomaalaisvalvontaan liittyvä tehtävä, jossa poliisi on pyytänyt passeja nähtäväksi. Poliisin mukaan tapauksessa syntyi järjestyshäiriöitä. Helsingin poliisilaitoksen ulkomaalaisvalvonnasta perjantailta on tehty poliisille tutkintapyyntö.