1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mustikka

Mustikkasadosta tulee paikoin runsas

Alueellisia ja paikallisia eroja mustikkasadossa on paljon riippuen siitä, paljonko pölyttäjiä on ollut liikkeellä. Mustikkametsällä paikallistuntemus on nyt valttia, vanhempi tutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta luonnehtii.

Kuva: Riitta Pihlaja / Yle

Mustikkasato on kypsynyt selvästi etuajassa. Sadosta on tulossa vähintään keskinkertainen tai jopa runsas, sanoo vanhempi tutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta.

Mustikkaa on saanut sormin poimimalla jo pari viikkoa. Joukossa on vielä raakileita, mutta lähipäivinä mustikka on niin kypsää, että sitä voi poimia myös poimurilla.

– Alueellisia ja paikallisia eroja on paljon riippuen siitä, paljonko pölyttäjiä on ollut liikkeellä. Mustikkametsällä paikallistuntemus onkin nyt valttia, Rainer Peltola luonnehtii.

Peltolan mukaan mustikan kukinta alkoi pari viikkoa etuajassa, mikä johtui toukokuun erittäin lämpimästä jaksosta. Myös raakileiden muodostuminen ja kypsyminen on ollut hyvinkin kaksi viikkoa etuajassa.

Puolukkasadosta keskinkertainen

Luonnovarakeskuksen mukaan puolukkasato näyttäisi jäävän keskinkertaiseksi.

– Yleensä puolukkasato on runsaampi kuin mustikka. Puolukka kukkii myöhemmin, jolloin pölyttäjiä on yleensä runsaammin liikkeellä kuin silloin kun mustikka kukkii. Mutta tänä vuonna puolukkasato jää mustikkaa heikommaksi, Rainer Peltola sanoo.