1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lisää naisia brittipolitiikan huipulle? Angela Eagle pyrkii työväenpuolueen johtoon

Jakautunut työväenpuolue tarvitsee yhdistäjän. Taitavaksi kansanedustajaksi ja erinomaiseksi puhujaksi kiitetyllä Eaglella arvioidaan olevan siihen taitoja.

Ulkomaat
Angela Eagle  puhujapäntössä.
Angela Eagle Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian työväenpuolueen kansanedustaja Angela Eagle on haastanut virallisesti puoluejohtaja Jeremy Corbynin. Eaglen mukaan Corbyn ei ole osoittanut johtajuutta, jollaista hän sanoo itse kykenevänsä tarjoamaan.

– En ole Blairin seuraaja, en Brownin seuraaja enkä Corbynin seuraaja. Olen itsenäinen nainen, Eagle sanoi kampanjansa avajaisiksi.

Corbyn valittiin viime vuonna työväenpuolueen vasemmistosiiven voimin. Hän ei kuitenkaan ole saanut parlamenttiryhmänsä suosiota, ja häntä on syytetty ponnettomasta kampanjasta EU-kansanäänestyksen alla. Viime kuussa Corbyn hävisi parlamenttiryhmänsä luottamuslauseäänestyksen mutta ilmoitti, ettei eroa.

55-vuotias Eagle on taitavana poliitikkona ja erinomaisena puhujana tunnettu kansanedustaja työväenpuolueen vasemmalta laidalta. Parlamentissa hän on ollut vuodesta 1992 ja hallituksessa kahdesti: ministerinä Tony Blairin hallituksessa ja apulaisministerinä Gordon Brownin hallituksessa.

Corbynin varjohallituksessa hän vastasi talouselämää koskevista kysymyksistä, kunnes ilmoitti kesäkuun lopussa, ettei yrityksistään huolimatta ollut saanut yhteistyötä toimimaan.

Entisellä ministerillä on ministerisisar

Vasemmistolainen The Daily Mirror (siirryt toiseen palveluun) -lehti arvioi, että Eaglen pätevyys ja uskollisuus puolueelle antavat hänelle uskottavuutta pahoin jakautuneen puolueen mahdollisena yhdistäjänä.

"Eagle viihtyy omissa nahoissaan ja osaa puhua uskottavasti kaikenlaisille äänestäjille pohjoisen työväenluokasta Lontoon hipstereille", kirjoittaa puolestaan The Daily Telegraph -lehden kolumnisti ja Blairin entinen strategi John McTernan.

Eagle on ensimmäinen naiskansanedustaja, joka ilmoitti julkisesti olevansa homoseksuaali. Hän elää rekisteröidyssä parisuhteessa.

Perheessä on lisäksi toinen kansanedustaja: kaksoissisar Maria Eagle. Työläisperheen tyttäret liittyivät työväenpuolueeseen jo teini-iässä, ja molemmat ovat nykyisin myös entisiä ministereitä.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi