Ikoninen kuva leviää: Musta nainen seisoo tyynesti mellakkapoliisien edessä

Poliisi pidätti naisen poliisiväkivaltaa vastustavassa mielenosoituksissa Yhdysvaltain Louisianassa. Kuva on kerännyt ylistystä aktivisteilta ja vaikuttajilta sosiaalisessa mediassa.

Ulkomaat
Nainen seisoo mellakkapoliisien edessä Baton Rougessa.
Kuva mellakkapoliiseja tyynesti odottavasta naisesta symboloi monille poliisin kohtuuttomia voimatoimia mustaa väestöä kohtaan Yhdysvalloissa.Jonathan Bachman / Reuters

Kuva poliisin pidättämästä mustasta naisesta on noussut nopeasti symboloimaan poliisiväkivallan vastaista liikettä Yhdysvalloissa. Kesämekkoon pukeutunut nainen odottaa tyynesti, kun mellakkapoliisit tulevat pidättämään häntä.

Naisen rauhallinen olemus ja poliisien raskaat varustukset tuntuvat alleviivaavan poliisin ylimitoitettua voimankäyttöä mustaa väestöä kohtaan. Uutistoimisto Reutersin kuvaajan ottama valokuva levisi nopeasti maailman uutisvälineissä ja sosiaalisessa mediassa.

Vaikuttajat ja aktivistit (siirryt toiseen palveluun) ovat kutsuneet kuvaa legendaariseksi ja ylistäneet naisen rohkeutta sosiaalisessa mediassa. Naista on verrattu muun muassa Rosa Parksiin, joka oli mustien kansalaisoikeusliikkeen ensimmäisiä sankareita 1950-luvulla.

Nainen pidätettiin lauantaina mielenosoituksessa Louisianan Baton Rougen kaupungissa, jossa poliisi oli ampunut maahan painamansa mustan miehen vain neljä päivää aiemmin. Mielenosoituksessa otettiin kiinni yhteensä 102 ihmistä.

Lähihoitaja New Yorkista

Nainen on newyorkilainen lähihoitaja Ieshia Evans, Daily Mail -lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun). Evansin ystäväksi esittäytynyt nainen kertoo lehdelle, että tämä päätti lähteä Louisianaan nähtyään uutisia mielenosoituksista.

Evans ei ole itse puhunut medialle tapahtumista. Ilmeisesti Evansille kuuluvalla Facebook-sivulla on kirjoitus, jossa hän kertoo haluavansa puhua asiasta itse ja toivoo, etteivät ystävät ja tutut antaisi hänestä haastatteluja.

– Olen kiitollinen toivotuksista ja rakkaudesta, mutta tämä on Jumalan työtä. Olen hänen työkalunsa! Kunnia korkeimmille voimille. Olen iloinen, että olen elossa ja turvassa, hän kirjoittaa ystävilleen Facebookissa.

Hän kirjoittaa myös, että haluaa nyt kotiin poikansa luokse ja käsittelee asioita vasta sitten. Daily Mailin artikkelia hän kommentoi huomauttamalla, että tekstissä on aukkoja.

Myös poliisin kokoamalla listalla pidätetyistä on Ieshia Evansin nimi. Hänen pidätyksensä syynä on valtatien tukkiminen. Poliisin mukaan pidätetyt vapautettiin sunnuntaina.

Nainen seisoi paikallaan poliisirivistön edessä

Evans pidätettiin lauantaina mielenosoituksessa Baton Rougen poliisilaitoksen päämajan edessä. Mielenosoittajat olivat tukkineet lentokentälle johtavan valtatien.

Mielenosoitus oli sujunut rauhallisesti, kun mellakkavarusteisiin sonnustautuneet poliisit ryhtyivät hajottamaan väkijoukkoa. Kuvan ottaneen Jonathan Bachmanin mukaan Evans jäi seisomaan kadulle poliisirivistön eteen.

– Käännyin katsomaan oikean olkapääni yli. Luulen, että kuulin naisen sanovan jotain siitä, että nyt hän joutuu pidätetyksi, Bachman kertoi The Atlantic -lehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

Kuvaajan mukaan kaikki tapahtui nopeasti. Oli selvää, ettei nainen aikonut liikkua paikaltaan, vaan poliisin täytyi tulla hakemaan häntä.

– Se ei ollut kovin väkivaltaista. Hän ei sanonut mitään. Hän ei vastustanut pidätystä, Bachman kertoi.

Bachmanin mukaan kuva edusti mielenosoituksen rauhanomaista henkeä. Kuva oli ensimmäinen, jonka hän lähetti uutistoimisto Reutersin palvelimille. Se levisi pikavauhtia kansanvälisessä mediassa.

Mielenosoitus alkoi rauhallisena

Pidätys tapahtui mielenosoituksen alkuvaiheessa, jolloin tilanne oli Bachmanin mukaan vielä täysin rauhallinen. Poliisin mukaan kaksi poliisia kuitenkin loukkaantui illan aikana. Toinen menetti hampaita, kun väkijoukosta heitettiin esine poliiseja kohti.

Mustaan väestöön kohdistuvaa poliisiväkivaltaa vastaan on osoitettu mieltä useissa Yhdysvaltain kaupungeissa viikonloppuna. Valtaosa mielenosoituksista sujui rauhallisesti, mutta muun muassa Minnesotassa parikymmentä poliisia loukkaantui lievästi.

Dallasissa mielenosoitus taas sai torstaina synkän päätöksen, kun sala-ampuja tappoi viisi poliisia. Surmista epäilty sanoi halunneensa tappaa valkoihoisia poliiseja.