Kivisalmesta tuli kalastajien keidas – "Kyllä täältä kuhaa jo saadaan"

Pumppaamon aikaan saama virtaus nostaa liikkelle ravinteet, jotka houkuttelevat kalaa. Koukkuun tarttuvat kalat ovat aikaisempaa suurempia, samoin saaliit.

Kivisalmi, Lappeenranta
Miehet virvelöivät kalliolta
Kare Lehtonen / Yle

Leo Korhonen ja Pekka Turunen virvelöivät Lappeenrannan Kivisalmessa. Vaikka Ahti aamupäivällä pihtaakin antejaan, sillan korvasta nousee suurempia kaloja kuin ennen. Niitä on myös enemmän kuin aikaisemmin.

Virtaus houkuttelee kaloja ja parantaa veden laatua

Kivisalmen rantakalliot Lappeenrannassa täyttyvät päivittäin kalastajista. Kalasaaliisiin vaikuttaa puolitoista vuotta sitten käynnistetty pumppaamo. Se syöttää vettä Kivisalmesta Sunisenselän puolelle kymmenen kuutiometrin sekuntinopeudella. Pitkän ajan pumpun tavoitteena on parantaa Pien-Saimaan veden laatua.

– Virtaus nostaa pohjasta ravinteet liikkeelle ja houkuttelee pientä kalaa. Isommat kalat puolestaan uivat pikkukalojen perässä saaliin toivossa, kertoo rannalla virvelöivä Pekka Turunen.

Kuhaa saadan jo, muita jalokaloja odotellaan

Turusen kalakaveri Leo Korhonen saa "koeheitollaan" nätin ahvenen.

– Taimenta ja lohtahan tänne odotetaan, kun tuo virtaama lisääntyy. Ahventa ja haukea tästä on saatu ennenkin, Korhonen sanoo.

– Kyllä täältä kuhaa jo saadaan, kertoo Turunen.

Perinteinen mato-onki toimii Kivisalmessa erinomaisesti. Myös virveliä on helppo heittää rantakalliolta. Veneilijät voivat vetää Kivisalmessa uistinta tai pilkkiä kesät talvet.

– Kala syö parhaiten auringon nousun ja laskun aikaan, neuvovat kalamiehet.