1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Elämänhallintakirjat

Ahdistaako? Stressaako? Kirjahyllystä saattaa löytyä henkistä hyvinvointia kaaoksen keskelle

Suomessa eletään elämänhallintabuumia. Tietä onneen etsitään muun muassa kirjakauppojen hyllyiltä. Elämäntaito-oppaiden myynti on kasvanut tasaiseen tahtiin. Ilmiö rantautui Suomeen 1990-luvulla, ja kirjojen myynti alkoi kasvaa 2000-luvun alkuvuosina.

Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Haaveilet kirjakaupassa, etkä oikein tiedä, minkä kirjan valitsisit? Yhä useampi suomalainen valitsee hyllystä elämäntaitokirjan eli self help guiden. Oppaiden suosio on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Kirjoja kutsutaan sekä elämänhallinta- että elämäntaito-oppaiksi.

Elämäntaito-oppaiden myyntipiikki on erityisesti syyskuussa. Kesälukemiseksi niitä myydään vähemmän. Oppaita lukevat erityisesti keski-ikäiset naiset sekä nuoret miehet. Ratkaisuja haetaan kirjoista erityisesti arkisiin asioihin parisuhteesta kodin järjestykseen.

– Elämäntaito-oppaita lukevat ovat usein aikaansa seuraavia ihmisiä. Lukusuosituksia saadaan blogeista ja sosiaalisesta mediasta, kertoo tietokirjojen tuotepäällikkö Kaisa Lauronen Suomalaisesta kirjakaupasta.

Elämäntaitokirjallisuus on laaja käsite. Oppaita löytyy esimerkiksi talouden, psykologian, terveyden ja filosofian kirjahyllyistä. Teosten kokonaismäärää on vaikea arvioida.

– Arkeen haetaan vinkkejä siitä, miten omaa elämää voi helpottaa. Ihmiset hakevat omaa paikkaansa. Tärkeintä on kuitenkin, että löytää sen oman juttunsa, Kaisa Lauronen kertoo.

Elämäntaito-oppaat jakavat mielipiteitä

Ilmiön taustalla on nyky-yhteiskunnan tilanne. Työelämän kova tahti on saanut ihmiset etsimään henkistä hyvinvointia elämäntapa-oppaista.

Elämäntaito-oppaita lukevat ovat usein aikaansa seuraavia ihmisiä.

Kaisa Lauronen, tuotepäällikkö, Suomalainen kirjakauppa

– Mielestäni se kertoo siitä, että ihmiset haluavat kehittyä. Meillä myydään esimerkiksi johtajuuteen ja parempaan yrittäjyyteen liittyvää kirjallisuutta, kertoo varamyymäläpäällikkö Gun-Britt Nordlund helsinkiläisen kauppakeskus Itiksen Akateemisesta kirjakaupasta.

Tällä hetkellä esimerkiksi yrittäjyyttä käsittelevät teokset ovat suosiossa. Viimeisen vuoden ajan erityisen suosittu on kuitenkin ollut japanilaisen Marie Kondon "KonMari – siivouksen elämänmullistava taika" -kirja, joka käsittelee siivousta ja turhien tavaroiden heittämistä pois elämästä.

– KonMarin myötä on tullut jonkin verran myös nuorempia lukijoita, varamyymäläpäällikkö Gun-Britt Nordlund kertoo.

Elämäntaitokirjallisuus kirjallisuuden alalajina herättää ristiriitaisia mielipiteitä. Osa teoksista perustuu tieteelliseen taustaan, osa taas esimerkiksi kirjoittajan omiin kokemuksiin.

Suurin osa elämäntaitokirjoista keskittyy henkiseen hyvinvointiin. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

– Yhdysvalloissa elämäntaito-oppaat ovat miljardibisnes ja siellä teosten taso vaihtelee. Kirja saattaa käsitellä sitä, miten rikastua kolmessa päivässä. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tällainen kirjallisuus ei oikein uppoa lukijoihin, kertoo Nordlund.

Ruotsissa elämäntaitokirjoja myydään jonkin verran enemmän kuin Suomessa.

– Viime vuonna Ruotsissa suosioon nousi "Elä enemmän, stressaa vähemmän" -kirja, joka on työelämässä loppuunpalaneen pariskunnan teos. He ovat kirjoittaneet omista kokemuksistaan kirjan, ja antavat kirjassaan vinkkejä selviämisestään muille, kertoo Kaisa Lauronen Suomalaisesta kirjakaupasta.

Lauronen uskoo, että henkinen hyvinvointi tulee jatkossakin olemaan elämäntaitokirjojen keskeisenä aiheena.

– Lisäksi on monia julkisuuden henkilöitä, jotka tulevat omilla kirjoillaan markkinoille.