1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Opiskelijan on syytä varautua sesonkilisään vuokramarkkinoilla – ”Helposti pyydetään 10% enemmän”

Kilpailu vuokra-asunnoista on taas kiihtynyt opiskelijoiden tultua joukolla etsimään itselleen asuntoa. Kovan kysyntä ajaa osan asumaan ahtaasti kimppakämppään. Osa joutuu maksamaan vuokrassaan mojovan sesonkilisän.

talous
Avainnippu vuokrasopimuksen päällä.
Kaisu Jansson / Yle

Opiskelupaikan varmistuttua vuokramarkkinoille tunkee tuhansittain uusia ihmisiä etenkin suurissa kaupungeissa. Vuokra-asunnoista on kuitenkin edelleen krooninen pula, joka pitää vuokrat korkeina.

– Siitä seuraa kimppakämppien kysynnän kasvu eli isoihin asuntoihin menee paljon vuokralaisia ja pienissäkin asunnoissa asutaan ahtaammin. Asumisväljyys pienenee ja ihmisillä ei jää rahaa muuhun kuin vuokran maksamiseen, kertoo Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Tilastokeskuksen mukaan vuokrat ovat nousseet vuodesta 2012 alkaen selvästi nopeammin kuin kuluttajahintaindeksi. Ero on myös kasvanut vuodesta toiseen.

Vuokraturvan toimitusjohtajan Timo Metsolan mukaan eräisiin vanhoihin vuokrasopimuksiin sisältynyt liki automaattinen vuokrakorotus on nyt käymässä myös vuokranantajalle epäedulliseksi.

– Jos vuokrankorotukset ovat vanhoissa vuokrasuhteissa korkeita, niin vuokralainen muuttaa toiseen edullisempaan asuntoon. Siksi hyvästä vuokralaisesta kannattaa pitää kiinni ja tehdä vain maltillisia korotuksia jos korotuksia lainkaan, Metsola suosittelee.

Armoton elokuu

Toisaalta vuokramarkkinoiden kysynnän ja tarjonnan laki on armoton varsinkin elokuussa opiskelijakämppää hakevalle nuorelle.

– Elokuun loppuviikoilla tilanne on sen tyyppinen, että vuokra-asunnoista helposti pyydetään noin kymmenen prosenttia enemmän kuin talvella. Voidaan puhua sesonkilisästä, joka liittyy tähän kovaan pienten asuntojen kysyntään, sanoo Timo Metsola.

Nuoren ja varsinkin ensimmäistä kertaa vuokra-asuntoa hankkivan kannattaa myös olla terveen varovainen asunnon etsinnässä. Kaikki ilmoitukset eivät välttämättä ole rehellisin mielin tehtyjä, vaan liikkeellä on myös huijausmielessä tehtyjä ilmoituksia edullisista vuokra-asunnoista.

– Mikä kuulostaa hyvältä ollakseen totta, ei sitten ole totta. Järki käteen myös silloin, kun tuntuu että se unelmien asunto on löytynyt. Jos tuntuu, että kaikki on liian hyvin, niin sitten puhelu meille tai kotiin, neuvoo Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Lue seuraavaksi