Päärooleissa susi ja sorsa – lastenoopperaa ja nukketeatteria Savonlinnassa

Monena kesänä Savonlinnan Oopperajuhlat on tuottanut ihan omat oopperat lapsille. Tänä vuonna juhlat ei tuota lastenoopperaa itse, mutta sitä on hankittu paikalliselta tuottajalta, ESMO ry:ltä. Nukketeatteria puolestaan järjestää Nukketeatteri Sytkyt.

Kotimaa
Juha Laukkanen, kanat ja Kukkelman tervashöyryn ruumassa.
Juha Laukkanen, kanat ja Kukkelman tervashöyryn ruumassa.Paavo Koponen / Yle

Etelä-Savon Musiikki ja Oopperayhdistys on tärkeän tehtävän äärellä. Nuorten tekijöiden nuori yhdistys on valmistanut Jiri Pauerin Punahilkka -oopperan Savonlinnna juhlakauden nuorimmille katsojille. Teos yhdistää kaksi perinteistä satua, Punahilkan ja Kilit. Yhteisenä tekijänä on susi. Libreton on kirjoittanut Mila Mellanová ja suomentanut Erkki Pullinen.

– Nyt teemme ensimmäistä kertaa lastenoopperaa Savonlinnasalissa. Ei kuitenkaan paljon jännitä, koska harjoituksissa kaikki on näyttänyt hyvältä, kertoo ESMO ry:n puheenjohtaja Joonas Asikainen.

Lastenooppera Punahilkka on täyttä oopperaa lupaavat musiikin sovitanut Matti Makkonen, ohjaaja ville Saukkonen ja puheenkjohtaja Joonas Asikainen.
Lastenooppera Punahilkka on täyttä oopperaa lupaavat musiikin sovitanut Matti Makkonen, ohjaaja ville Saukkonen ja puheenkjohtaja Joonas Asikainen.Paavo Koponen / Yle

– Tästä tulee hauska ja vauhdikas show. Siinä on kaikkea, mitä oopperaan kuluu. On soittoa, laulua, teatteria ja tanssia. On myös rakkautta ja kuolemaa sekä onnellinen loppu. Kesto on 45 minuutta, mutta koeyleisössä jaksoi kaksivuotiaskin seurata tyytyväisenä alusta loppuun, lupaa ohjaaja Ville Saukkonen.

Alun perin musiikki on sävelletty joko sinfoniaorkesterille tai pianolle Matti Makkonen on kuitenkin tehnyt sovituksen pianolle, klarinetille ja viululle. Esitykset johtaa Jenna Ristilä.

Punahilkkaa esitetään 11., 12. ja 17.7. Savonlinnasalissa.

Sytkyt on jo perinne Savonlinnassa

Juha Laukkasen Nukketeatteri Sytkyt on jo juhlakauden perinne Savonlinnassa. Esityspaikkana on Savonlinnan Maakuntamuseon tervahöyry Mikko Riihisaaren laiturissa. Tämänvuotinen teos on Kanojen Kukkelman, Joel Lehtosen 135-vuotsijuhlan kunniaksi.

– Tässä kerrotaan sadun ohella siitä miten Joel Lehtonen kirjoitti Kanojen Kukkelman -satua. Lehtonenhan oli todellinen satusetä. Kukkelman on sorsa, joka kylmissään asettuu kanalaan ja erilaisuudestaan huolimatta hyväksytään, jos ei kukoksi niin Kukkelmaniksi. Lehtonen itsekin hyväkstyttiin lehtolapsena perheeseen jossa kasvoi, kertoo Joen Lehtonen.

Kanojen Kukkelman esitetään vielä kuudesti, eli kaksi näytöstä iltapäivällä 13., 22. ja 29.7.