Tampereella kampanjoidaan silpomista vastaan – feissarit taisteluun tuskallisen perinteen lopettamiseksi

Tampereen sydämeen on jalkautunut uusi kampanja, jossa kerätään varoja tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Vaarallinen silpominen on edelleen tapana muun muassa monissa Afrikan maissa. Silpomaton-kampanja jakaa tietoa ja kerää varoja perinteen katkaisemiseksi.

Kotimaa
Yle Uutiset Pirkanmaa: Feissaajat silpomista vastaan
Yle Uutiset Pirkanmaa: Feissaajat silpomista vastaan

Nuorten tyttöjen sukupuolielinten silpominen on vielä yleistä erityisesti Afrikassa. Suomalaisen Solidaarisuuden mukaan esimerkiksi Keniassa on seutuja, joilla jopa 96 prosenttia tytöistä joutuu mukaan aikuistumisriittiin, jossa silvotaan sukuelimet. Ikivanhan perinne elää sitkeästi.

Perinne on tuskallinen ja sen kohteina ovat yhä nuoremmat tytöt. Silpominen tehdään usein epähygieenisissä oloissa ja väkivaltaisesti. Silpomisen vaikutukset näkyvät ja tuntuvat uhrin koko loppuelämän ajan.

Perinne voidaan katkaista jakamalla tietoa. Paikallisten yhteisöjen toiminnan tukeminen on osoittautunut hyväksi keinoksi.

Paikalliseen apuun tähtää myös Tampereen kaduilla näkyvä Silpomaton -kampanja, joka kerää varoja Keniaan. Maassa jaetaan tietoa ja valistusta kymmenissä kouluissa. Tarkoituksena on myös saada terveysalan ammattilaisia mukaan, kerrotaan kampanjasta.

Feissari haluaa parantaa maailmaa

Yksi feissareista on tamperelainen 20-vuotias Vilja Jaaksi. Hän tekee kesätöitä hyvillä mielin, sillä työn tavoitteet motivoivat.

– Silpomaton-kampanjan feissarina pääsen päivittäin muuttamaan maailmaa kertomalla ihmisille tarjoamastamme ratkaisusta tämän julmuuden lopettamiseen ja innostamalla heitä mukaan auttamaan. Kadulla ihmiset kertovat murehtineensa voimattomuuttaan silpomisen kaltaisen vääryyden edessä.

Suomalaisella Solidaarisuudella on lähes kymmenen vuoden kokemus silpomisen vastaisesta työstä Somalimaassa, kertoo Solidaarisuuden varainhankintapäällikkö Samuli Tarvainen.

– Paikallisten yhteisöjen oman osaamisen tukeminen on osoittautunut toimivaksi menetelmäksi silpomisen vastaisessa työssä. Vanhat asenteet voidaan muuttaa ja perinne katkaista, kunhan ensin yksikin tyttö perheestä säästyy väkivaltaiselta perinteeltä. Vuoden 2016 alusta alkaen tätä menetelmää on viety Keniaan suomalaisten lahjoittajien tuella.