Valtaosa perussuomalaisten kansanedustajista haluaa EU-kansanäänestyksen Suomessa

Yle Uutiset kysyi kaikilta perussuomalaisten eduskuntaryhmän jäseniltä, tulisiko heidän mielestään Suomessa järjestää kansanäänestys EU-jäsenyydestä ja rahaliitosta.

Brexit
Perussuomalaisten Timo Soini.
Jani Saikko / Yle

Hallituspuolue perussuomalaisissa suhtaudutaan totutusti suopeasti kansanäänestyksiin. Britannian EU-äänestyksen esimerkki on saanut monet puolueen kansanedustajista miettimään, josko vastaavan voisi järjestää myös Suomessa.

Perussuomalaisten nuorisojärjestö puuhaa parhaillaan EU-kansanäänestystä kansalaisaloitteella. Myös puolueen europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner on Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) pitänyt äänestystä mahdollisena.

Yle Uutiset kysyi kaikilta perussuomalaisten eduskuntaryhmän jäseniltä, toivovatko he kansanäänestystä EU-jäsenyydestä sekä Euroopan talous- ja rahaliitosta.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Selvä enemmistö vastanneista haluaisi järjestää EU-kansanäänestyksen. Yle Uutiset tavoitti yhteensä 26 perussuomalaisten 37:stä kansanedustajasta ja valtaosa, 19 edustajaa, järjestäisi kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä. Neljä edustajaa jättäisi kansanäänestyksen pitämättä ja kaksi miettii vielä kantaansa. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström ei tässä vaiheessa halunnut vastata kyselyyn ja yhtätoista kansanedustajaa ei tavoitettu.

Perussuomalaiset kansanedustajat kuitenkin korostavat, että kansanäänestyksen kanssa ei ole tarvetta hötkyillä. Lähes kaikki äänestyksen kannattajat haluavat ensin katsoa, miten Britannialle EU-eron myötä käy ja kuinka Euroopan unioni sen jälkeen uudistuu.

– Perussuomalaiset ei ole koskaan ollut sitä mieltä, että EU tai euro olisivat pysyviä ja vankkumattomia. Ne ovat ihmisten aikaansaamia luomuksia, mitä voi ja tulee kritisoida. Euroopan unionia pitää brittien äänestyksen jälkeen korjata ja sitten kun on korjattu, niin katotaan, mikä on se EU, josta kansanäänestys tehdään, kansanedustaja Ari Jalonen toteaa.

Rahaliitosta äänestys nopeammin

Sen sijaan eurosta äänestys voitaisiin monen perussuomalaisen kansanedustajan mielestä järjestää jo aikaisemmin. Ylen kyselyssä yhteensä 20 edustajaa katsoi, että kansa pitäisi kutsua uurnille äänestämään Euroopan talous- ja rahaliitosta. Yksi kansanedustajaa ei kansanäänestystä järjestäisi. Neljä ei vielä tiennyt kantaansa, yksi ei halunnut kommentoida ja kaikkiaan yhtätoista ei tavoitettu.

Kysely rahaliittoon jäämisestä
Yle Uutisgrafiikka

– Eurosta voisi järjestää pian kansanäänestyksen, koska rahaliiton ulkopuolella olevat maat pärjäävät paremmin, kansanedustaja Juho Eerola perustelee.

Myös Mika Niikko suhtautuu suopeasti äänestykseen talous- ja rahaliitosta. Niikon mukaan jo tällä vaalikaudella kannattaisi tehdä selvitys euroeron vaikutuksista.

EU-äänestys tulevaan vaaliohjelmaan?

Perussuomalaisten hallituskumppanit keskusta ja kokoomus ovat haluttomia järjestämään kansanäänestystä joko EU-jäsenyydestä tai talous- ja rahaliitosta tällä vaalikaudella. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan asiasta on hallituksessa selvä yhteinen näkemys.

Useat kansanedustajat perussuomalaisten eduskuntaryhmässä kuitenkin toivovat, että EU-kansanäänestys kirjataan puolueen ohjelmaan seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Perussuomalaisten tulevat vaaliteemat on tarkoitus lyödä lukkoon vasta reilun parin vuoden päästä. Puolueen puheenjohtajan, ulkoministeri Timo Soinin mukaan seuraavien eduskuntavaalien vaaliohjelmaa ryhdytään suunnittelemaan loppuvuodesta 2018 ja valmista on tarkoitus saada keväällä 2019.

Klo 10:49: Korjattu Pirkko Mattilan ei-kanta kyllä-vastaukseksi koskien kansanäänestystä talous- ja rahaliitosta.