May: Meidän on yhdistettävä maamme

May kehotti työskentelemään Britannian yhtenäisyyden puolesta. Hän sanoi, että maan uuden johtajan on neuvoteltava parhaat ehdot EU:sta eroamiseen. Maalle on Mayn mukaan myös muodostettava uusi rooli maailmassa.

Ulkomaat
Theresa May
Theresa May puhui toimittajille Lontoossa 11. heinäkuuta ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun hänestä oli tullut konservatiivipuolueen uusi puheenjohtaja.ITN

Britannian uudeksi pääministeriksi nouseva Theresa May puhui toimittajille ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun hänen valintansa selvisi maanantaina.

May sanoi, että hänelle on suuri kunnia tulla valituksi konservatiivisen puolueen johtajaksi ja hän ottaa tehtävän vastaan nöyränä.

– Haluan kiittää muita kandidaatteja ja kiittää Andrea Leadsomia hänen tänään näyttämästään arvokkuudesta. Haluan kiittää myös David Cameronia hänen johtajuudestaan maamme ja puolueemme johtajana, May sanoi.

May kannatti ennen kansanäänestystä Britannian jäämistä Euroopan unioniin, mutta puheessaan May toisti jälleen kantansa, että äänestyksen tulosta on kunnioitettava.

– Brexit tarkoittaa Brexitiä ja me teemme siitä menestyksen.

– Kampanjan aikana olen keskittynyt kolmeen asiaan: ensinnäkin tarvitsemme vahvan johtajan, joka on osoittanut kykynsä. Hänen pitää ohjata meidät läpi ajanjakson, joka tulee olemaan vaikea ja epävarma poliittisesti ja taloudellisesti sekä neuvotella Britannialle parhaat ehdot EU:sta eroamiseen ja muodostaa maallemme uusi rooli maailmassa.

May myös kehotti työskentelemään yhtenäisen Britannian puolesta, joka ei toimi vain etuoikeutettujen hyväksi.

– Toiseksi meidän on yhdistettävä maamme. Ja kolmanneksi tarvitsemme vahvan ja positiivisen uuden näkemyksen maallemme. Näkemyksen maasta, joka ei toimi vain muutamien etuoikeutettujen hyväksi vaan meidän kaikkien, koska me annamme ihmisille enemmän valtaa heidän omiin elämiinsä, May sanoi.

– Ja siten me – yhdessä – rakennamme paremman Britannian.

Maanantai-iltana konservatiivipuolue vahvisti, että May on puolueen puheenjohtajakisan voittaja ja hän nousee puolueen johtoon välittömästi.

Edellinen pääministeri David Cameron sanoi aiemmin maanantaina, että hän esittää eroanomuksensa kuningattarelle keskiviikkona.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset