Viranomainen: Summittaisen ulkomaalaisvalvonnan aika on ohi – poliisin keinot vanhentuneita

Yhdenvertaisuutta valvova viranomainen ei pidä kaikkia poliisin ulkomaalaisvalvonnan keinoja nykyaikaisina. Keskustelu valvonnasta leimahti sunnuntaina, kun räppäri Musta Barbaari arvosteli poliisin toimintaa valvontatilanteessa.

Kotimaa
Rainer Hiltunen
Rainer HiltunenYle

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston toimistopäällikkö Rainer Hiltunen pitää osaa poliisin ulkomaalaisvalvonnan keinoista vanhentuneina.

Hiltusen mielestä vihjeisiin, analyysiin ja ennakkotietoihin pohjautuva ulkomaalaisvalvonta on perusteltua, mutta summittainen ja yleisillä paikoilla tapahtuva valvonta on vanhanaikaista.

– Kyllä eurooppalaisittain ajatellaan, että tällaisen summittaisen valvonnan aika on ohi. Suomi on monimuotoistunut niin, että ajatus siitä, että kuka tahansa ulkomaalaiselta näyttävä tai vaikuttava – oli hän sitten Nokian pääjohtaja, tänne adoptoitu tai Suomessa syntynyt henkilö – on todennäköisesti joutumassa muita useammin poliisin valvonnan kohteeksi, ei sitä voi pitää enää hyväksyttävänä, Hiltunen sanoi Ylen A-studiossa maanantai-iltana.

Etninen profilointi on laitonta

Hiltusen mielestä ulkomaalaisvalvontaa suorittavan poliisin pitäisi harkita, onko julkisilla paikoilla tapahtuva summittainen valvonta tarkoituksenmukaista.

Hiltunen muistuttaa, että etninen profilointi on laitonta.

– Viime vuonna lakia tiukennettiin Suomessa ja etninen profilointi kiellettiin. Samalla todettiin, että ulkomaalaisvalvontaa voi tehdä vain, jos se perustuu analysoituun ja tutkittuun tietoon, ei summittaiseen toimintaan.

Ulkomaalaisvalvonnasta tehdään selvitys

Ulkomaalaisvalvonta nousi julkiseen keskusteluun, kun Musta Barbaari -taiteilijanimellä tunnteuksi tullut räppäri James Nikander arvosteli poliisin toimintaa sosiaalisessa mediassa sunnuntaina.

Nikander väittää Facebook (siirryt toiseen palveluun)-päivityksessään, että poliisi vaati viime viikon perjantaina Helsingin keskustassa hänen iltaa viettämässä olleilta siskolta ja äidiltään passeja nähtäväksi perustelematta pyyntöä. Kirjoituksen mukaan sisko olisi kieltäytynyt näyttämästä passia ja poliisi olisi laittanut sukulaiset kadulla käsirautoihin.

Helsingin poliisi kertoo, että viime perjantaina Helsingin poliisilla on ollut ulkomaalaisvalvontaan liittyvä tehtävä, jossa poliisi on pyytänyt passeja nähtäväksi. Tapauksessa on poliisin mukaan syntynyt järjestyshäiriöitä.

Poliisi sanoo, ettei se voi kommentoida tapauksen yksityiskohtia.

Poliisin toimista on tehty tutkintapyyntö. Itä-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjänvirasto selvittää, onko tutkintapyynnöstä tarpeen aloittaa esitutkinta.