Kongon opposition presidenttiehdokas: Hallitus yritti myrkyttää minut

Moise Katumbin mukaan poliisi antoi hänelle tuntematonta ainetta sisältävän ruiskeen mielenosoituksen yhteydessä toukokuussa.

Ulkomaat

Kongon opposition presidenttiehdokas Moise Katumbi kertoo uutistoimisto AP:n haastattelussa joutuneensa myrkytetyksi. Hän kuvailee tapahtumaa hallituksen salajuoneksi, jonka tarkoituksena on ollut hänen tappamisensa.

Katumbin mukaan poliisi antoi hänelle tuntematonta ainetta sisältävän ruiskeen mielenosoituksen aikana toukokuussa Lubumbasbhissa. Hän kertoo kokeneensa pahoinvointia poliisin ampuman kyynelkaasun hengittämisen jälkeen, minkä jälkeen hänet evakuoitiin Etelä-Afrikkaan. Tämän jälkeen häntä on hoidettu Lontoossa ja Saksassa.

Katumbi on toiminut pitkään kuvernöörinä ja TP Mazembe -jalkapallojoukkueen hallituksen puheenjohtajana. Hänet on myös haastettu maassa oikeuteen. Syytteiden mukaan hän olisi palkannut palkkasotureita henkivartijoikseen. Uutistoimisto AP:n mukaan Katumbi on kutsunut syytteitä "isoksi vitsiksi."

Jättäessään valtaapitävän puolueen talouslehti The Economist nimesi (siirryt toiseen palveluun) hänet "ehkä Kongon toiseksi vaikutusvaltaisimmaksi mieheksi heti presidentti Joseph Kabilan jälkeen."

Uutistoimisto AP ei tavoittanut maan viestintäministeriä kommentoimaan Katumbin syytöksiä. Aiemmin hän on todennut, ettei Katumbin vahingoittamiseen liittyvissä väitteissä ole perää.